Wan Saiful umum letak jawatan Ketua Penerangan BERSATU

Wan Saiful umum letak jawatan Ketua Penerangan BERSATU

Wan Saiful umum letak jawatan Ketua Penerangan BERSATU. Datuk Wan Saiful Wan Jan mengumumkan hasratnya untuk melepaskan jawatan sebagai Ketua Penerangan BERSATU susulan pendakwaan dikenakan terhadapnya semalam.

Beliau berkata hasrat itu sudah dimaklumkan kepada Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Setiausaha Agung, Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan terpulang kepada Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) untuk membuat keputusan.

Katanya, tindakan itu dibuat bagi memberi tumpuan untuk membersihkan namanya terlebih dahulu yang menjadi prinsip selama ini.

Wan Saiful umum letak jawatan Ketua Penerangan BERSATU

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen, Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu berkata beliau masih memegang jawatan Ahli MPT BERSATU.

“Berikutan tindakan bermotifkan politik oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) terhadap saya semalam, maka saya memohon supaya presiden dan juga MPT BERSATU membuat keputusan mengenai jawatan saya sebagai Ketua Penerangan BERSATU.

“Keputusan saya ambil ini adalah sesuai dengan prinsip integriti dan semangat perjuangan yang saya junjung selama ini. Tindakan ini juga saya nak tegaskan antara saya dengan kluster mahkamah yang bermaharajalela dalam kerajaan PH dan BN hari ini,” katanya.

Mengulas mengapa hanya meletakkan jawatan sebagai Ketua Penerangan, Wan Saiful menjelaskan ini kerana ia adalah jawatan eksekutif dalam parti.

“Jangan sesekali mana-mana pihak cuba menyamakan saya dengan individu lain dalam kluster mahkamah. Saya dengan suka hati, sukarela dan tanpa berbelah bahagi melepaskan jawatan saya yang berbentuk eksekutif ini.

“Sedangkan mereka mencari dan menggunakan jawatan eksekutif untuk kepentingan diri sendiri.

“Saya juga tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika ada sesiapa yang terus memburukkan nama saya,” katanya.

Wan Saiful dihadapkan ke Mahkamah Sesyen semalam atas dua pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.9 juta membabitkan projek Jana Wibawa bernilai RM232 juta pada tahun lalu.

Bagaimanapun, Wan Saiful, 48, mengaku tidak bersalah sejurus pertuduhan dikemukakan terhadapnya di hadapan Hakim Azura Alwi.

Berdasarkan pertuduhan, Wan Saiful didakwa meminta wang daripada Lian Tan Chuan, sebagai dorongan membantu syarikat Nepturis Sdn Bhd mendapatkan projek Central Spine Road: Sertik Ke Persimpangan Lebuhraya Pantai Timur daripada Kerajaan Malaysia, secara pra kelayakan bernilai RM232 juta di Royal Lake Club, Taman Tasik Perdana, April tahun lalu.

Dia juga juga didakwa menerima suapan RM6.9 juta menerusi akaun CIMB Bank Berhad milik syarikatnya iaitu WSA Advisory Group Sdn Bhd daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik syarikat Nepturis Sdn Bhd.

Ia sebagai upah membantu syarikat terbabit mendapatkan surat setuju terima projek sama di CIMB Bank Berhad cawangan Bukit Tunku, di sini, antara 8 Julai hingga 30 September 2022.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta.

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjarakan sehingga maksimum 20 tahun, denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

Baca Lagi:
Sebelum pergi bercuti tinggalkan rumah, sila letak duit syiling dalam ‘freezer’, ini sebabnya yang ramai belum tahu
Selepas 30 minit selesai akad nikah, lelaki ini ceraikan isteri talak 3 depan keluarga perempuan
“Itu soalan bodoh…bagi mummy itu memang stupid”, Nabil Ahmad kena sound dengan Mas Idayu
CATEGORIES