USA Army teruja dengan senjata tradisional Melayu, keris, samurai dan karamit, siap borong habis bayar pakai duit dollar

USA Army teruja dengan senjata tradisional Melayu, keris, samurai dan karamit, siap borong habis bayar pakai duit dollar

USA Army teruja dengan senjata tradisional Melayu, keris, samurai dan karamit, siap borong habis bayar pakai duit dollar. Pelbagai jenis senjata yang terdapat di atas muka bumi ini, dari yang tradisional sehinggalah yang moden.

Senjata moden boleh dikenali dengan kecanggihannya seperti pistol, senapang, M16 dan sebagainya. Dari yang kecil sehinggalah besar seperti bom nuklear dan sebagainya.

Namun begitu, walaupun masa terus berjalan, senjata tradisional khususnya bagi masyarakat Melayu sering mendapat tempat dan menjadi tumpuan orang ramai.

USA Army teruja dengan senjata tradisional Melayu, keris, samurai dan karamit, siap borong habis bayar pakai duit dollar

Antara senjata yang sering kita lihat adalah keris, kerambit, lembing dan lain-lain lagi.

Ia bukan sahaja mendapat tumpuan masyarakat tempatan, malah ia juga sering mendapat perhatian masyarakat luar negara.

Untuk membuktikannya, seorang pengguna TikTok bernama @brothershamm ada berkongsikan satu video yang memaparkan keterujaan tentera Amerika Syarikat sebaik melihat senjata tradisional Melayu tersebut.

Menurut keterangan video tersebut, pasukan tentera Amerika Syarikat itu dikatakan teruja dengan senjata seperti keris, samurai, kerambit dan lain-lain lagi.

Menerusi muat naik perkongsian tersebut, seorang tentera Malaysia dilihat sedang memberi penerangan kepada seorang tentera Amerika Syarikat berkenaan senjata tersebut.

“Kita payung video ori, USA Army teruja dengan keris, samurai, karamit dan lain-lain,” tulis kapsyen muat naik tersebut.

Askar Amerika yang berpakaian t-shirt dan seluar pendek serba hitam itu kelihatan sangat tertarik dengan senjata yang dipamerkan itu.

Selain itu, beberapa askar Amerika yang lain turut dilihat sedang membelek-belek beberapa keris dan senjata yang lain.

Beli senjata guna mata wang USD
Mereka turut dikatakan membeli beberapa senjata yang dipamerkan tersebut dengan bayaran menggunakan mata wang USD.

Berdasarkan video muat naik itu lagi, kejadian itu dikatakan berlaku di MCTC Desa Pahlawan, Kota Bahru, Kelantan.

@brothershamm Samurai, keris, karamit dan pisau lepah terbang ke USA sobattt Duitt DOLLAR SOBATTT #usa🇺🇸 Army#tenteradaratmalaysia #everyone ♬ sonido original – Urban Music Letras

Walau bagaimanapun, atas tujuan apa askar Amerika itu datang ke kem berkenaan tidak dinyatakan dalam video tersebut.

Muat naik perkongsian itu telah menjadi tular dan mendapat komen yang pelbagai daripada pengguna media sosial tersebut.

Antara komen yang ditinggalkan adalah:

“Minat betul lah US army ni dengan senjata tajam Melayu borong sakan,” tulis seorang netizen.
“Terbaik tentera darat kita,” tulis seorang netizen yang memuji tentera darat Malaysia yang berada di dalam video tersebut.
“Rasa bangga tengok askar kita. Kalau tak pakai uniform pun boleh perasan askar. Santai sungguh askar US ya,” tulis seorang lagi netizen yang berbangga dengan askar Malaysia.
@brothershamm KITA PAYUNG VIDEO ORI, USA ARMY TERUJA DENGAN KERIS, SAMURAI, KARAMIT DAN LAIN2 PART 2 #usa🇺🇸 #everyone #senjatamelayu #usarmy #tenteradaratmalaysia ♬ original sound – Blackzod

Baca Lagi:
Bukan calang-calang tuah orang Sarawak, individu jadi jutawan segera menang jakpot RM8,870,384.00 di Tabuan Jaya
Sajat turut serta sekolahkan Abang Tesla, kata-kata buat ramai terhibur ‘setepek’ atas muka
Kecoh logo MADANI disamakan dengan ‘Freemason’, penjelasan lelaki ini buat ramai netizen setuju
CATEGORIES