Ular tedung hampir mati tercekik botol ubat batuk

Ular tedung hampir mati tercekik botol ubat batuk

Ular tedung hampir mati tercekik botol ubat batuk. Sebuah insiden jarang berlaku berlaku di Bhubaneswar, Odisha, di mana seekor ular tedung hampir mati selepas hampir menelan sebotol ubat batuk yang kelihatan seperti tikus. Untungnya, sukarelawan bantuan ular telah dipanggil tepat pada masanya dan berjaya mengeluarkan botol tersebut dari mulut ular tersebut.

Video kejadian yang dramatik itu dikongsi di platform X oleh pegawai Perkhidmatan Hutan India, Susanta Nanda.

Dalam video itu, reptilia tersebut kelihatan mengalami kesukaran bernafas dan berjuang untuk mengeluarkan botol dari rahangnya. Kemudian, seorang sukarelawan tiba dan dengan serta-merta memegang rahang reptilia tersebut untuk mengeluarkan botol ubat batuk sebelum melepaskannya semula ke dalam hutan.

Ular tedung hampir mati tercekik botol ubat batuk

Namun, selepas video tersebar luas di media sosial, ramai netizen mengalu-alukan tindakan sukarelawan tersebut dan mengecam mereka yang tidak membuang sisa sampah dengan betul, yang membahayakan hidupan liar dan alam sekitar.

“Tahniah kepada sukarelawan ini kerana tidak hanya membantu ular tersebut tetapi juga menjaga kelestarian alam semulajadi,” kata seorang netizen.

Seorang lagi netizen menulis dalam ciapannya bahawa peraturan yang lebih ketat perlu dilaksanakan supaya orang ramai tidak terus membuang sampah secara tidak bertanggungjawab.

“Manusia sering menjadi punca masalah untuk makhluk lain di bumi ini, bukan hanya haiwan dan alam sekitar, tetapi juga sesama mereka,” katanya.

Baca Lagi:
Pertama kali jejak Malaysia, pelancong wanita dari Amerika Syarikat nama “Malaysia”
Lepas ni tak perlu upah orang cuci aircond, buat sendiri je guna ‘remote’
Jumpa jongkong emas dalam tong sampah, pekerja pusat kitar semula berjaya pulangkan kepada pemilik dipuji netizen
CATEGORIES