Tular video jemaah haji meninggal dunia di Tanah Suci akibat cuaca panas

Tular video jemaah haji meninggal dunia di Tanah Suci akibat cuaca panas

Tular video jemaah haji meninggal dunia di Tanah Suci akibat cuaca panas. Sekurang-kurangnya 550 jemaah meninggal dunia semasa menunaikan ibadah haji tahun ini disebabkan oleh cuaca panas yang terlampau.

Menurut laporan AFP yang dikutip oleh The Guardian, kira-kira 323 daripada mereka adalah warga Mesir, kebanyakannya meninggal dunia disebabkan penyakit yang berkaitan dengan kepanasan.

“Diplomat Arab Saudi memberitahu AFP bahawa semua jemaah dari Mesir meninggal dunia disebabkan cuaca panas, kecuali satu jemaah yang cedera parah dalam sesak ramai,” katanya.

Tular video jemaah haji meninggal dunia di Tanah Suci akibat cuaca panas

Menurut diplomat tersebut, sekurang-kurangnya 60 jemaah dari Jordan telah meninggal dunia, jumlah ini meningkat dari angka rasmi sebelum ini yang dilaporkan oleh kerajaan negara itu, iaitu 41 orang.

Berdasarkan kiraan AFP, penambahan kematian ini membawa jumlah keseluruhan yang dilaporkan setakat ini adalah 577 jemaah dari pelbagai negara.

Dalam perkembangan yang sama, pihak berkuasa Arab Saudi dilaporkan sedang merawat lebih daripada 2,000 jemaah yang mengalami tekanan haba, namun maklumat terkini ini belum dikemaskini sejak Ahad, termasuk bilangan kematian.

Pada haji tahun lepas, sekurang-kurangnya 240 orang, kebanyakan daripada mereka jemaah haji Indonesia, dilaporkan meninggal dunia.

Sementara itu, seorang jemaah dari Malaysia telah berkongsi satu video di laman sosial yang menunjukkan keadaan terkini di Makkah, dengan beberapa jemaah yang didakwa meninggal dunia terbaring di tepi jalan.

“Allah, lihatlah ramai yang meninggal dunia di tepi jalan, ada yang masih memegang tasbih, ada yang mempunyai permit dan ada juga yang tidak. Kematian semasa haji 1445 Hijrah. Ya Allah, ampunilah dosa-dosa mereka,” katanya.

Baca Lagi:
Lelaki menyesal ajak pelacur balik hotel..
Wanita bawa jantung sendiri dalam beg ditahan di lapangan terbang
Rumah terbiar hampir 5 tahun selepas pemilik meninggal, cleaner jumpa wang tunai RM38,000 dalam rumah
CATEGORIES