Tiada siaran langsung percuma untuk aksi Euro 2024, ini sebabnya

Tiada siaran langsung percuma untuk aksi Euro 2024, ini sebabnya

Tiada siaran langsung percuma untuk aksi Euro 2024, ini sebabnya. Kejohanan bola sepak Eropah, Euro 2024, akan bermula esok. Kehadiran pelbagai pemain bintang telah menarik minat peminat bola sepak di Malaysia untuk menonton perlawanan ini.

Namun, semua perlawanan Euro 2024 tidak akan disiarkan secara percuma di televisyen melalui saluran Radio Televisyen Malaysia (RTM) kerana kos penyiaran yang tinggi.

Perkembangan itu disahkan oleh Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia, Suhaimi Sulaiman, dalam responsnya kepada pertanyaan peminat di laman X.

Tiada siaran langsung percuma untuk aksi Euro 2024, ini sebabnya

“Saya sebagai penjawat awam ingin menjelaskan betapa mahalnya hak siaran tersebut kepada mereka yang menandakan dan menghina saya sekali.
“Hak siaran untuk kejohanan sukan antarabangsa ini berkisar antara RM10 juta hingga RM60 juta. Kami perlu membuat keputusan yang bijak dalam pengurusan wang dari pembayar cukai,” katanya.

Berdasarkan rekod, RTM telah menyiarkan perlawanan bola sepak berprestij seperti Piala Dunia 2018, EURO 2020, dan Piala Dunia 2022.

Sebelum ini, media tempatan melaporkan bahawa beberapa syarikat besar negara dikatakan menunjukkan minat yang besar dan bersedia untuk menaja sepenuhnya siaran langsung Euro 2024 bagi membolehkan rakyat Malaysia menonton secara percuma.

Suhaimi juga menegaskan bahawa tidak ada yang percuma jika melibatkan hak penyiaran, dan pihak penaja juga menghadapi kesukaran dalam membuat keputusan.

“Di mana kami boleh mendapatkan puluhan juta ringgit untuk membeli hak siaran ini? Di dunia ini tidak ada yang percuma. Kau fikir murah ke hak siaran ini? Penaja juga perlu berfikir panjang sebelum menyertai,” tambahnya.

Kejohanan Euro 2024 dijangka akan menyaksikan pertandingan yang sengit melibatkan 24 pasukan, termasuk juara bertahan Itali yang akan berusaha mempertahankan gelaran juara yang dimenangi dalam edisi sebelumnya.

Edisi kali ini akan menyajikan sebanyak 42 perlawanan peringkat kumpulan dan 15 perlawanan pusingan kalah mati, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 57 perlawanan.

Baca Lagi:
Teknik Tengku Hassanal ajak Tunku Azizah balik kerana lama bersembang raih perhatian ramai
Sudah 6 tahun kerja kedai fotokopi, lelaki ada kelulusan PhD masih berjuang cari pekerjaan
Presiden AS ‘hilang arah’ depan pemimpin dunia jadi bualan ramai
CATEGORIES