Terkini: Anwar dititah menghadap Agong jam 4 petang

Terkini: Anwar dititah menghadap Agong jam 4 petang

Terkini: Anwar dititah menghadap Agong jam 4 petang. Pengerusi PH, Anwar Ibrahim dan Pengerusi PN Muhyiddin Yassin saling bersaing untuk menawan Putrajaya dengan kedua-duanya mendakwa mempunyai majoriti.

Yang di-Pertuan Agong telah memberikan tempoh kepada kedua-duanya sehingga sehingga 2 petang ini untuk membuktikan dakwaan mereka.

Malaysiakini membawakan berita terkini secara langsung selepas pilihan raya umum.

Tiada MP BN sokong Muhyiddin sebagai PM

Terkini: Anwar dititah menghadap Agong jam 4 petang

3.40pm: Tiada ahli parlimen BN yang menyokong Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri, kata setiausaha agung gabungan itu Zambry Abd Kadir.

Pemakluman berkaitan perkara itu juga telah dibuat kepada Yang di-Pertuan Agong, katanya lagi.

“Dewan Tertinggi juga mengambil pendirian terbuka untuk berbincang dengan pihak-pihak yang berkenaan, bagi memastikan sebuah kerajaan dapat dibentuk demi kepentingan negara dan kesejahteraan rakyat,” katanya.

Anwar dititah menghadap Agong

3.29pm: Anwar Ibrahim dititah untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong pada jam empat petang ini, kata sumber-sumber yang rapat dengan pengerusi PH itu kepada Malaysiakini.

Sumber-sumber bagaimanapun tidak menyatakan sebab kenapa dia dipanggil.

PH mesyuarat 4 petang ini

3.15pm: Menurut Ahli Parlimen Subang Jaya, Wong Chen, PH akan bermesyuarat di pejabat Anwar pada 4 petang ini.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR itu memberitahu pemberita bahawa dia dipanggil untuk menghadiri mesyuarat itu, yang akan diadakan bersama “ahli parti”.

Dia bagaimanapun tidak mendedahkan sama ada ia akan melibatkan semua ahli parlimen PH atau hanya pemimpin parti.

“Saya menerima mesej untuk datang berjumpa, jadi saya datang,” katanya.

Kenderaan keluar masuk

3pm: Pemimpin PN, Abdul Hadi Awang, Hamzah Zainuddin, dan Azmin Ali dilihat meninggalkan kediaman pengerusi gabungan itu, Muhyiddin Yassin.

Sementara itu, di Bukit Gasing, Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman adalah antara yang terbaru tiba di pejabat Anwar Ibrahim.

Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke dan Presiden Amanah Mohamad Sabu turut berada di situ.

Debaran kini semakin dirasakan.

BN sedia tandatangani CSA – Laporan

2.50 pm: The Star memetik pemimpin BN yang tidak dinamakan, melaporkan bahawa gabungan itu bersedia untuk melaksanakan perjanjian keyakinan dan pembekalan (CSA) dengan mana-mana kerajaan minoriti.

CSA menyerupai memorandum persefahaman yang ditandatangani oleh PH dan kerajaan pimpinan Ismail Sabri Yaakob sebelum ini.

Dalam amalan parlimen, CSA akan dapat memastikan bahawa pembangkang tidak menyokong undi tidak percaya, dan sama ada menyokong atau mengelak daripada mengundi rang undang-undang fiskal seperti belanjawan negara.

MCA hormati keputusan rakyat – Wee

2.30pm: Presiden MCA, Wee Ka Siong berkata MCA menghormati keputusan rakyat dalam pilihan raya umum baru-baru ini dan akan kekal sebagai pembangkang.

Ahli Parlimen Ayer Hitam itu menegaskan BN telah kehilangan sokongan untuk membentuk kerajaan kerana gabungan itu telah kehilangan mandat rakyat.

Ketika ditanya sama ada MCA akan mempertimbangkan untuk menyokong kerajaan minoriti melalui perjanjian keyakinan dan pembekalan (CSA), Wee berkata masih “terlalu awal” untuk membincangkan perkara itu.

“Terlalu awal (untuk berbincang). Apa sahaja yang baik untuk negara, kita akan lakukan sahaja,” katanya.

Agong minta bersabar, hormati keputusan pengundi

2:20 petang: Yang di Pertuan Agong menyeru semua pihak menghormati keputusan pengundi.

“Rakyat diminta bersabar, dan menerima keputusan rakyat, wakil rakyat, dan saya sendiri.

“Kita perlu rasional, kita perlu teruskan.

“Biar saya buat keputusan segera,” katanya kepada media yang berkumpul di luar istana.

Baginda – yang akan kembali ke istana selepas keluar sebentar – berkata baginda tidak mempunyai peluang untuk melihat jika mana-mana pihak telah membuktikan mereka mempunyai majoriti.

Baginda juga berkata baginda tidak dapat memastikan sama ada akan ada upacara angkat sumpah hari ini.

Apabila ditanya sama ada baginda akan memanggil ahli parlimen seorang demi seorang, baginda menunjukkan semula ke arah wartawan itu sambil tersenyum tetapi tidak menjawab.

Baginda kemudian bertanya sama ada media mempunyai makanan dan minuman, yang mana mereka bertindak balas secara positif.

Disahkan: BN tidak menyokong kedua-dua PH, PN

2.10 petang – Naib Presiden Umno Ismail Sabri Yaakob mengesahkan BN tidak akan menyokong PH atau PN.

Dia tweet bahawa majlis tertinggi BN telah memutuskan bahawa gabungan itu harus kekal bersama pembangkang.

Tanpa sokongan daripada 30 ahli parlimen BN, kedua-dua pihak tidak boleh membentuk majoriti mudah.

GPS – yang menyokong PN semalam – telah meninggalkan urusan pelantikan perdana menteri kepada Yang di Pertuan Agong.

Warisan sokong PH-BN

1.50 petang – Warisan menyatakan sokongan kepada gabungan PH-BN.

“Warisan memberi sokongan kepada PH dan BN kerana kedua-duanya mempunyai bilangan kerusi untuk membentuk kerajaan, dan majoriti rakyat telah mengundi PH dan BN,” kata presiden parti Shafie Apdal.

Bagaimanapun, ini berlaku selepas Ahli Parlimen BN dilaporkan memutuskan untuk mengelak daripada menyokong mana-mana gabungan.

Gabungan undi popular dari PRU15 untuk PH dan BN ialah 59.3 peratus.

Anwar dijangka akan ke istana tidak lama lagi

1.40 petang – Media yang ditempatkan di luar pejabat Anwar Ibrahim di Bukit Gasing melaporkan bahawa pengiring polis telah tiba.

Anwar dijangka akan menuju ke istana tidak lama lagi, tetapi dengan BN dilaporkan mengelak daripada menyokong mana-mana gabungan – sama ada beliau boleh mengangkat sumpah adalah tidak pasti.

Sementara itu, di Bukit Damansara, semakin ramai pengunjung yang datang ke rumah Muhyiddin Yassin walaupun tiada pengiring polis setakat ini.

Speaker menghadap Agong

1.30pm: Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun memasuki istana negara untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Dia tiba dengan Toyota Vellfire melalui Pintu 2 di mana petugas media sedang berkumpul.

Setakat ini tiada individu terkemuka lain dilihat memasuki istana.

Tiada SD ditandatangani

1.08 petang – Kesemua 30 Ahli Parlimen yang hadir pada mesyuarat majlis tertinggi BN hari ini tidak menandatangani sebarang akuan berkanun (SD) untuk menunjukkan sokongan terhadap sebarang kerjasama dengan gabungan lain.

Ahli Parlimen Jelebu Jalaluddin Alias ​​berkata keputusan itu dibuat semasa mesyuarat itu berjalan lancar dan kesemua 30 ahli Parlimen bertindak secara solidariti.

“Kami telah membuat keputusan. Serahkan kepada Setiausaha Agung BN untuk memberi kenyataan.

“Tiada SD telah ditandatangani. Kami tidak berpihak (dengan sesiapa pun).”

Tarikh, masa tidak akan dilanjut – Istana

1:00 petang : Istana Negara – Tarikh akhir jam 2:00 petang untuk parti politik atau gabungan membuktikan jumlah mereka dan menamakan calon Perdana Menteri tidak akan dilanjutkan lagi.

“Tidak (ia tidak akan dilanjutkan) dan kekal pada pukul 2:00 petang,” kata Pegawai Pengawal Keluarga Diraja Ahmad Fadil Shamsuddin kepada Malaysiakini.

Beliau ditanya sama ada tarikh akhir akan ditangguh lagi.

Parti atau gabungan yang mempunyai majoriti sokongan sepatutnya memaklumkan kepada Yang di-Pertuan Agong selewat-lewatnya jam 2:00 petang semalam, tetapi Seri Paduka memberikan tarikh akhir selama 24 jam lagi berikutan permintaan pemimpin parti.

Dengan masa kurang dari satu jam, ia masih belum dapat dilihat gabungan mana yang akan membentuk kerajaan.

12:55 tengah hari – Bekas Ahli Parlimen Alor Gajah Redzuan Mohd Yusoff berpura-pura tidak tahu apabila diajukan soalan yang bertubi-tubi sebaik tiba di kediaman ketua PN Muhyiddin Yassin di Bukit Damansara.

Ditanya mengenai perkembangan SD untuk Muhyiddin atau ada yang menarik sokongan, Redzuan berulang kali menjawab tidak tahu.

Sebaliknya, dia berkata dia hanya singgah untuk berjumpa media supaya dia boleh menghantar makanan – hidangan KFC. Dia kemudian bergegas masuk ke dalam rumah Muhyiddin.

Pengunjung berpusu-pusu ke kediaman Bukit Damansara sejak pagi tadi – kebanyakannya adalah pemimpin Bersatu.

Hishamuddin pertikai BN, kekal dalam pembangkang

12:50 tengah hari – Ahli Parlimen Sembrong Hishamuddin Hussein – yang dispekulasi berpihak kepada PN – kini mempertikaikan BN kekal dalam pembangkang.

“Jika tiada kata sepakat dan kata putus, lebih baik BN bertindak sebagai pembangkang dan saya bersedia untuk itu,” katanya.

Tambahnya, beliau akan tetap setia kepada BN dan berhasrat untuk “menyembuhkan” Umno, sambil tidak berkompromi dengan pendiriannya.

Hishammuddin menentang BN membentuk kerajaan bersama Anwar Ibrahim dan Pakatan Harapan.

12:40 tengah hari- Perhimpunan media di luar Pintu 2 Istana Negara makan popcorn percuma sementara menunggu untuk menyediakan negara dengan maklumat terkini tentang drama politik yang sedang berlaku.

Memandangkan tarikh akhir diraja jam 2:00 petang menanti semua parti politik menyerahkan rakan gabungan terakhir mereka dan calon perdana menteri, lebih banyak makanan percuma juga tiba untuk diedarkan di dua khemah yang didirikan di atas rumput yang dibasahi lumpur selepas hujan semalaman.

Kebanyakan duduk di meja set-up tetapi yang lain membawa kerusi mereka sendiri.

12.05pm: Setiausaha Agung MCA, Chong Sin Woon, dilihat keluar dari ibu pejabat Umno.

Dia berkata mesyuarat dewan tertinggi BN telah membuat keputusan mengenai kerjasama BN-PH.

Bercakap kepada petugas media, Chong berkata pemimpin tertinggi BN sedang bermesyuarat dengan ahli parlimen itu gabungan sekarang.

“Kami telah berbincang dan bertemu dengan Ahli Parlimen sekarang.

“Ia adalah perbincangan yang baik. Belum ada tandatangan SD. Biar pengerusi BN (Ahmad Zahid Hamidi) atau Setiausaha Agung (Zambry Abdul Kadir) keluarkan kenyataan.

Sementara itu, presiden MCA Wee Ka Siong senada dengan Chong dan mengatakan “mereka akan membuat pengumuman”.

DAP gesa semua pihak bertenang

12.11pm: Setiausaha Agung DAP Anthony Loke menggesa agar semua pihak bertenang sementara menunggu keputusan muktamad oleh Yang di-Pertuan Agong bagi memilih perdana menteri.

“Proses yang sedang berjalan mungkin baru di negara kita, tetapi ia adalah perkara biasa dalam demokrasi berparlimen dalam sistem Westminster, di mana tiada satu parti/pakatan politik memperoleh majoriti dalam Dewan Rakyat.

“DAP akan selama-lamanya mempertahankan prinsip Rukun Negara, dan mempertahankan keluhuran Perlembagaan negara,” kata Loke dalam satu kenyataan pagi ini.

“Keamanan dan keselamatan rakyat mesti dipelihara dalam meraikan demokrasi yang semakin berkembang di negara ini,” tambahnya.

BN dan PN adakan mesyuarat serentak

11.45am – Pemimpin tertinggi BN kini sedang bermesyuarat di tingkat 30 WTCKL, Kuala Lumpur.

Sebahagian daripada mereka, termasuk ketua Umno bahagian Sungai Besar, Jamal Md Yunos, membayangkan kerjasama BN-PH akan berlaku dalam masa terdekat.

Tidak jauh dari Bukit Damansara, pemimpin tertinggi PN sedang bermesyuarat di kediaman Muhyiddin Yassin.

Antara yang hadir ialah Presiden PAS, Abdul Hadi Awang; Timbalan Presiden Bersatu, Ahmad Faizal Azumu dan Setiausaha Agung PN, Hamzah Zainudin.

PAS: Jangan menangguk di air keruh, jolok sarang tebuan

11.30am: Presiden PAS Abdul Hadi Awang menyeru semua pihak menghormati undang-undang, memelihara ketenteraman awam dan menghalang provokasi ketika proses pembentukan kerajaan sedang berlangsung.

“PAS menegaskan untuk memelihara kestabilan politik dan ekonomi dalam negara dan seterusnya memberi amaran kepada mana-mana pihak supaya ‘tidak menangguk di air yang keruh dan jangan sesekali dijolok sarang tebuan’, demi menjaga kepentingan negara dan rakyat keseluruhannya,” katanya.

Dalam kenyataannya, dia bagaimanapun tidak merujuk khusus kepada mana-mana pihak atau insiden.

11.15am: Setiausaha Agung PN, Hamzah Zainuddin berkata gabungan itu telah menerima satu surat akuan berkanun daripada seorang lagi ahli Dewan Rakyat yang menyatakan kepercayaan kepada Muhyiddin Yassin untuk dilantik sebagai perdana menteri Malaysia Ke-10.

“Surat Akuan Berkanun ini telah dihantar ke Istana Negara pagi ini,” katanya dalam kenyataan ringkas.

10.50am: Ahli Parlimen Jelebu Jalaluddin Alias ​​berkata Umno mesti mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) jika parti itu memutuskan untuk bekerjasama dengan PH.

Dia mengulangi keputusan parti itu sebelum ini untuk tidak bekerjasama dengan PH, dan mengatakan tiada sesiapa pun boleh mengubah pendirian parti.

“Saya bertanding di bawah BN, saya orang parti. Saya tidak akan menentang pendirian parti.

“Jika parti membuat keputusan baru, ia perlu dipersetujui oleh semua ahli parlimen,” katanya kepada wartawan yang sedang menunggu di ibu pejabat Umno.

Ismail Sabri juga hadir

10.30am: Difahamkan, perdana menteri sementara Ismail Sabri Yaakob turut tiba di ibu pejabat Umno untuk menghadiri mesyuarat dewan tertinggi BN.

Dipercayai Ismail Sabri memasuki bangunan itu melalui tempat letak kereta bawah tanah. Setiausaha akhbarnya Azmi Tarmizi turut dilihat berada di sini.

Sementara itu, Naib Presiden Umno, Mohamed Khaled Nordin, Pengerusi BN Sabah, Bung Moktar Radin dan Timbalan Presiden MIC, M Saravanan turut kelihatan memasuki Ibu Pejabat Umno.

Pemimpin BN tiba Ibu Pejabat Umno

9.50am: Pengerusi Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan, Johari Abdul Ghani tiba di ibu pejabat Umno pada 9.52 pagi.

Johari adalah antara pemimpin tertinggi BN yang tiba di sini untuk menghadiri mesyuarat dewan tertinggi gabungan itu yang dijadualkan pada 11 ​​pagi ini.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Titiwangsa itu enggan mendedahkan butiran lanjut apabila ditanya wartawan yang sedang menunggu.

Setiausaha Agung MCA, Chong Sin Woon tiba sejurus selepas ketibaan Johari pada 9.55 pagi.

“Untuk buat keputusan,” kata Chong ringkas, apabila ditanya mengenai mesyuarat itu.

Ketibaan Chong disusuli oleh timbalan presiden MCA, Mah Hang Soon pada 10.04 pagi.

Keadaan sunyi di WTCKL

8.30am: Pagi yang mendung di kebanyakan kawasan di Lembah Klang.

Setakat ini keadaan di WTCKL, yang merupakan ibu pejabat BN dan Umno, sunyi sepi.

Sementara itu beberapa orang wartawan ditugaskan di luar kediaman Anwar Ibrahim di Sungai Long, Selangor.

Retorik perkauman membimbangkan – Anwar

8.00am: Anwar Ibrahim menyatakan kebimbangan terhadap sentimen dan retorik perkauman sejak kebelakangan ini.

Menurut Anwar keadaan itu diapikan oleh segelintir pihak yang terdesak dan berkepentingan terutamanya di saat penting seperti sekarang.

“Usaha dan ikhtiar dalam menubuhkan kerajaan yang bertanggungjawab dan stabil tidak seharusnya berakhir dengan kekacauan kerana kaum Melayu, Cina, India, Orang Asli, suku kaum Sabah dan Sarawak adalah bersaudara sebagai manusia dan rakyat Malaysia yang cintakan keamanan,” kata Anwar dalam satu kenyataan awal pagi ini.

Anwar berkata dia mengalu-alukan kenyataan tegas Ketua Polis Negara Acryl Sani Haji Abdullah Sani dalam menghentikan perkembangan yang mampu menggugat kemajmukan Malaysia.

Baca Lagi:
“Biar saya tengok siapa ada majoriti dahulu” – Yang di-Pertuan Agong
Kerajaan minoriti: Agong akan lantik PM dari parti majoriti tertinggi?
Warisan sokong gabungan PH-BN bentuk kerajaan Persekutuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *