Tanah runtuh hempap tapak perkhemahan di Father’s Organic Farm, 69 dikhuatiri terperangkap

Tanah runtuh hempap tapak perkhemahan di Father’s Organic Farm, 69 dikhuatiri terperangkap

Tanah runtuh hempap tapak perkhemahan di Father’s Organic Farm, 69 dikhuatiri terperangkap. Dianggarkan seramai 100 orang menjadi mangsa tanah runtuh dalam satu kejadian di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm dekat jalan menghubungkan Batang Kali dengan Genting Highland di sini kira-kira pukul 2 pagi tadi.

Bagaimanapun, seramai 31 mangsa berjaya ditemui sementara yang lain dikhuatiri masih terperangkap di bawah runtuhan.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis berkata, pihaknya menerima panggilan pada pukul 2.24 pagi sebelum mengerah pasukannya dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kuala Kubu Bharu dan Rawang ke tempat kejadian.

Tanah runtuh hempap tapak perkhemahan di Father’s Organic Farm, 69 dikhuatiri terperangkap

“Dalam maklumat awal, komander operasi melaporkan kejadian tanah runtuh yang berlaku di tepi jalan berhampiran Father’s Organic Farm dan menghempap tapak perkhemahan berkenaan yang berada berdekatan dengannya.
“Ketinggian runtuhan dianggarkan 30 meter dengan anggaran keluasan tanah runtuhan 0.4 hektar. Maklumat awal dari polis terdapat 100 orang yang berada dalam tapak perkhemahan tersebut yang berkemungkinan menjadi mangsa runtuhan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau menambah, maklumat terkini diterima daripada pasukan Kementerian Kesihatan (KKM) yang memberitahu 31 mangsa ditemukan selamat di lokasi kejadian.

“Pasukan K9 dan Pasukan Perkhidmatan Penyelamatan Perawatan Kecemasan dari BBP Sentosa, Ampang, Pandan, Kota Anggerik, Kajang dan Andalas turut dikejarkan ke lokasi kejadian.

“Turut dikerah ke lokasi kejadian adalah pasukan Unit Operasi Taktikal dan Pasukan Menyelamat (STORM),” jelasnya.

Baca Lagi:
Selalu bawa bekal nasi telur rebus, bos pelik perangai staff dia, padahal baru dapat gaji…
Netizen perasan sesuatu yang tak kena dalam rumah Aishah, penyudahnya netizen pula kena marah
Janganlah kahwin dekat Thailand, jadikan kisah ini sebagai pengajaran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *