Tambang bas sekolah dijangka naik sampai RM1,000 pada Januari

Tambang bas sekolah dijangka naik sampai RM1,000 pada Januari

Tambang bas sekolah dijangka naik sampai RM1,000 pada Januari. “Selain kenaikan kos operasi, bas sekolah berlesen berdepan cabaran serius apabila pengusaha bus berkurangan separuh daripada 16,000 pengusaha”.

Tambang bas sekolah mungkin akan naik pada Januari disebabkan kos overhed yang meningkat, kata badan persatuan bas sekolah. Presiden Persekutuan Persatuan Bas Sekolah Malaysia Amali Munif Rahmat memetik harga alat ganti yang lebih tinggi, kenaikan gaji pemandu, dan persaingan daripada pengusaha tidak berlesen.

Setiausaha Kumpulan Bertindak Ibu Bapa bagi Pendidikan (PAGE) Tunku Munawirah Putra memberikan maklum balas dengan berkata, kerajaan perlu menyediakan subsidi tambang bas dalam bentuk baucar bagi meringankan beban keluarga B40 yang mempunyai anak bersekolah.

Tambang bas sekolah dijangka naik sampai RM1,000 pada Januari

Menurut Amali, pengusaha bas sekolah terjejas apabila sekolah ditutup untuk tempoh yang lama ekoran wabak Covid-19, menyebabkan ramai antara mereka gulung tikar dan pemandu dibuang kerja.

Katanya, sukar mencari pemandu tanpa memberikan gaji yang lumayan. Gaji semasa RM2,000 sebulan tidak menarik kerana pemandu boleh memperoleh jumlah itu untuk kerja yang kurang tekanan.

Mengenai unjuran tambang yang lebih tinggi, Amali berkata, pihaknya telah mengeluarkan garis panduan mengenai kadar bulanan mengikut perkhidmatan yang disediakan dan jarak, serta faktor lain.

Tambang boleh menjadi antara RM50 hingga RM1,000 kerana segelintir ibu bapa mahukan bas yang sangat selesa serta boleh dikesan dengan GPS. Tunku Munawirah menegaskan bahawa tambang bas sekolah yang lebih mahal ialah isu yang sering dibangkitkan, tetapi tiada penyelesaian ditemui. Justeru, katanya, kerajaan perlu campur tangan.

Baca Lagi:
Zahid Hamidi dibebaskan mahkamah
Suri rumah 54 tahun jadi jutawan selepas menang jakpot RM41.45 juta hanya bermodal RM2.00
Kecoh monyet bawa lari duit RM5000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *