Tak sampai 12 jam, Syed Saddiq dapat kumpul RM25,000 ketika larian sejauh 200 km ke Parlimen

Tak sampai 12 jam, Syed Saddiq dapat kumpul RM25,000 ketika larian sejauh 200 km ke Parlimen

Tak sampai 12 jam, Syed Saddiq dapat kumpul RM25,000 ketika larian sejauh 200 km ke Parlimen. Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, telah berjaya mengumpul sumbangan sebanyak RM25,000 dalam tempoh kurang 12 jam selepas memulakan larian Langkah Muar pada awal pagi hari ini.

Larian sejauh 200 kilometer yang bermula dari Jambatan Muar di Bentayan, Muar dan berakhir di Parlimen itu, diadakan sebagai tanda protes terhadap keputusan kerajaan yang menarik semula peruntukan bagi Parlimen pembangkang. Selain itu, larian ini juga bertujuan untuk mengumpul dana sebanyak RM100,000 untuk pelbagai kegunaan di pusat khidmat rakyat Parlimen Muar, termasuk membantu golongan veteran dengan keperluan seperti lampin pakai buang atau susu formula.

Syed Saddiq melaporkan bahawa pada pukul 1 petang tadi, beliau telah berjaya menamatkan larian sejauh 34 kilometer dan bercadang untuk meneruskan larian hingga pukul 10 malam bagi mencapai sasaran 70 kilometer sehari.

Tak sampai 12 jam, Syed Saddiq dapat kumpul RM25,000 ketika larian sejauh 200 km ke Parlimen

Beliau menjelaskan bahawa sepanjang larian tersebut, beliau telah mengumpulkan RM25,000 hasil daripada sumbangan orang ramai, termasuk penduduk tempatan yang secara spontan menyokong dengan memberikan sumbangan tunai semasa beliau berlari di negeri ini.

“Alhamdulillah atas sokongan dan dorongan daripada rakyat, saya telah mengumpul RM25,000 dalam tempoh kurang 12 jam ini. Saya benar-benar berterima kasih kepada rakyat kerana memberi sokongan dan dorongan yang besar ini.

“Semasa saya berlari ke Melaka sebentar tadi, banyak kereta, pak cik, dan mak cik berhenti untuk memberi makanan dan minuman kepada saya. Saya sangat terharu.

“Ada juga pak cik bernama Abdul Rahman dan Nor Hisham yang berhenti untuk memberi sumbangan secara langsung, dan saya telah menyerahkan tanggungjawab untuk bank-in sumbangan ini secepat mungkin,” katanya kepada pemberita di Ayer Molek hari ini.

Syed Saddiq menambah bahawa beliau akan meneruskan larian ke Alor Gajah dan akan berhenti berehat sebelum melanjutkan perjalanan ke Negeri Sembilan.

“Kita masih ada dua hari masa. Cabaran ini mungkin mencabar, tetapi yang penting saya akan terus maju. Saya akan meneruskan larian saya tanpa mengira cuaca, kerana masa yang terhad ini memerlukan saya untuk menempuh jarak jauh.

“Setiap hari saya perlu menyelesaikan satu Ultramarathon dengan jarak melebihi 60 kilometer, jika tidak, saya tidak akan dapat sampai ke Parlimen Isnin ini yang akan memulakan sidangannya pada pukul 10 pagi,” katanya.

Baca Lagi:
Budak perempuan 3 tahun tersangkut pada ekor layang-layang gergasi dibawa terbang ke udara
Senarai 10 negara yang paling banyak kes cerai, tak sangka ini antara punca-puncanya
Malaysia tersenarai dalam 7 bencana kapal terbang paling maut di dunia
CATEGORIES