Syed Saddiq wakil rakyat pertama dalam Malaysia dihukum sebat

Syed Saddiq wakil rakyat pertama dalam Malaysia dihukum sebat

Syed Saddiq wakil rakyat pertama dalam Malaysia dihukum sebat. Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menjadi ahli politik pertama dijatuhkan hukuman sebat selepas didapati bersalah melakukan jenayah kolar putih.

Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) itu dikenakan hukuman berkenaan selepas Mahkamah Tinggi pada Khamis mendapati dia bersalah atas empat pertuduhan bersubahat pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram (AMLA).

Bekas Menteri Belia dan Sukan berusia 31 tahun itu kini berdepan hukuman penjara tujuh tahun dan dua sebatan atas kesalahan tersebut.

Syed Saddiq wakil rakyat pertama dalam Malaysia dihukum sebat

Ini berbeza dengan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, 70 tahun, yang hanya dihukum penjara selama 12 tahun dan denda RM210 juta tanpa sebatan kerana usianya sudah melangkaui setengah abad.

Najib dikenakan hukuman tersebut selepas didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC).

Bagaimanapun, Syed Saddiq masih ‘terselamat’ buat masa ini kerana mahkamah membenarkan permohonan penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan.

Sebat adalah hukuman mandatori bagi pertuduhan jenayah pecah amanah (Criminal Breach of Trust) dengan pengecualian diberikan untuk keadaan tertentu termasuk pesalah wanita dan individu berumur 50 tahun ke atas.

Baca Lagi:
Isteri tertekan suami ‘king control’, semua gaji isteri & kad bank dipegang, hanya beri RM10 sehari untuk belanja
Suami bagi 3 syarat wajib kalau tak ikut jatuh talak, disuruh pakai jubah berpurdah ketika keluar rumah supaya orang tak tahu yang aku tiada baju lain sepanjang kahwin
Fazley Yakoob kongsi kisah ‘mistik’ semasa sanding dengan anak Rosmah, semua kereta tetamu ditoreh
CATEGORIES