Siapa tak kenal hartawan Malaysia ini, sanggup habis berpuluh ribu semata-mata bina banglo untuk kucing

Siapa tak kenal hartawan Malaysia ini, sanggup habis berpuluh ribu semata-mata bina banglo untuk kucing

Siapa tak kenal hartawan Malaysia ini, sanggup habis berpuluh ribu semata-mata bina banglo untuk kucing. Gara-gara berkongsi video sebuah banglo di laman sosial, seorang pemuda diminta untuk melakukan ‘house tour’.Namun siapa sangka banglo putih yang tersergam indah itu dihuni oleh sekumpulan kucing.

Kalau celebrity Paris Hilton ada banglo untuk Anj1ng2 kesayangannya, di Malaysia pula ada Banglo untuk Kucing2. Hebat Bukan??

Rakaman yang tular itu dibuat ketika pemuda berkenaan berkunjung ke rumah agam milik sebuah keluarga sempena sambutan Aidilfitri.

Bercakap kepada akhbar, pemilik ‘banglo kucing’ itu, Datin Rauzawani Ab Hadi berkata ia diletakkan di halaman kediamannya di Bachok, Kelantan.

Siapa tak kenal hartawan Malaysia ini, sanggup habis berpuluh ribu semata-mata bina banglo untuk kucing

Lebih dikenali sebagai Datin Rauzaa, katanya, pada awalnya kesemua 13 kucing peliharaannya ditempatkan di dalam sangkar, kira-kira enam tahun lalu.

“Banglo kucing ini ada dua tingkat, sebahagian kucing berada di tingkat bawah dan separuh lagi ditempatkan di tingkat atas,” katanya ketika dihubungi.

“Tiga tahun lepas saya bercadang untuk menempatkan kesemuanya dalam ‘sangkar’ baru dengan sentuhan kreatif yang kelihatan seperti sebuah banglo.

“Ada tempat kucing tidur dan bermain serta kipas untuk pengudaraan. Banglo kucing ini juga mempunyai tangga untuk kucing-kucing ke tingkat atas dan tingkap kaca untuk dilihat dari luar.

Siapa tak kenal hartawan Malaysia ini, sanggup habis berpuluh ribu semata-mata bina banglo untuk kucing

Wanita berusia 40 tahun itu berkata, banglo kucing yang bertemakan Inggeris tersebut merupakan ideanya sendiri kerana suka membela haiwan itu sejak kecil.

“Kos keseluruhan banglo kucing adalah sekitar RM20,000. Luaran saja nampak mewah, di dalamnya seperti sangkar kucing,” katanya sambil menambah kucing yang dibelanya kini berjumlah lima ekor baka Scottish, manakala yang lain dijual dan diberi kepada orang.

“Selain itu, terdapat lampu yang dipasang di luar banglo untuk pencahayaan di waktu malam, dan sekelilingnya didirikan pagar bagi membolehkan kucing-kucing bermain dalam kawasan pada waktu petang,” ujarnya yang berasal dari Kota Bharu.

“Saya tengok rumah-rumah anj1ng mereka cantik, jadi saya fikir kenapa tidak bina yang cantik juga untuk kucing-kucing di rumah.

Menurut Datin Rauzaa, idea untuk membina banglo kucing itu tercetus selepas melihat foto rumah-rumah anj1ng yang dibela ‘mat salih’, menerusi laman sosial.

Usahawan k0smetik itu menjelaskan bahawa membela kucing-kucing itu memberi ketenangan kepadanya dalam kes1bukan dengan urusan kerja dan keluarga.

@shah_fourty Segarr tokey muda@eniqdaniesh #raya#raya2022#fyp#foryou#rayasakan#foryoupage#esekeli ♬ Lagu Raya Viral Keindahan Aidilfitri – CEO OF THROWBACK🔥

“Kebiasaannya bibik (pemb4ntu rumah) yang tolong uruskan makan minum dan lain-lain untuk kucing-kucing, tapi saya akan memastikan kebajikan ha1wan ini terjaga,” katanya mengenai lima kucingnya yang diberi nama Ressa, Lola, Loly, Jony dan Jeny.

“Bila saya ada masa lapang, saya akan singgah ke banglo kucing ni. Bila tengok rasa tenang, pada masa sama saya rasa kasihan… saya ni memang mudah kasihan tengok haiwan.

Datin Rauzaa yang merupakan ibu kepada seorang anak lelaki memberitahu, sama ada sangkar atau banglo, apa yang lebih pent1ng adalah penjagaan rapi haiwan tersebut.

@shah_fourty Balas kepada @manzate #fyp#foryou#foryoupage#zioss ♬ suara asli – andre – ANDRE

“InsyaAllah, saya ada niat untuk besarkan lagi banglo kucing untuk buat tempat permainan haiwan-haiwan ini pada masa akan datang. Kiranya macam ubah suai rumahlah,” katanya.

“Jika kita jaga haiwan-haiwan ini dengan baik, insyaAllah ada ganjaran pahalanya. Apatah lagi kita dituntut untuk berbuat baik kepada kucing, jauh sekali menz4limi atau menyakitinya.

Baca Lagi:
Cara daftar lesen memandu & roadtax online di aplikasi MyJPJ
Jamal Abdillah bagi peluang kepada peminat pilih nama sesuai untuk anak keempatnya
Berita baik buat golongan B40
CATEGORIES