Siapa tahu, anda mungkin calon jutawan suatu hari nanti, ini 6 tips yang boleh anda cuba mulai sekarang

Siapa tahu, anda mungkin calon jutawan suatu hari nanti, ini 6 tips yang boleh anda cuba mulai sekarang

Siapa tahu, anda mungkin calon jutawan suatu hari nanti, ini 6 tips yang boleh anda cuba mulai sekarang. SETIAP daripada kita pasti mempunyai angan-angan untuk menjadi seorang jutawan. Dengan menjadi seorang jutawan, kita boleh hidup mewah, berbelanja tanpa had, hidup di dalam rumah agam mewah dan hidup bersenang lenang tanpa perlu memikirkan kekangan kewangan.

Mana-mana jutawan bermula dengan mempunyai angan-angan tersendiri. Berangan itu percuma bukan? Angan-angan itu jugalah yang menjadi motivasi untuk bekerja keras untuk mencapai sesuatu tahap kehidupan yang bebas daripada kekangan kewangan.

Tetapi menjadi jutawan bukan hanya untuk mendapatkan lebih banyak wang. Ia terpulang kepada perancangan kewangan, pelaburan, di samping mengekalkan keseimbangan kerja dan kehidupan adalah sama penting dalam perjalanan untuk menjadi kaya.

Siapa tahu, anda mungkin calon jutawan suatu hari nanti, ini 6 tips yang boleh anda cuba mulai sekarang

Kami menyenaraikan 7 tip dan larangan untuk menjadi seorang jutawan menurut perkongsian Investopedia. Siapa tahu, anda mungkin calon jutawan seterusnya suatu hari nanti!

#Tip 1: Mencipta rekaan sendiri

Mencipta adalah laluan membina kekayaan yang agak mencabar untuk diambil. Tetapi jika anda mempunyai kebijaksanaan untuk mencipta, mematenkan dan memasarkan produk yang diperlukan oleh orang ramai, anda berpotensi untuk mendapatkan untung yang banyak dan menjadi seorang jutawan!

Ciptaan yang berjaya tidak semestinya rumit atau item berteknologi tinggi tetapi anda boleh menambah baik item sedia ada. Sebagai contoh, James Dyson mencipta pembersih vakum yang berkualiti tinggi, dan Gianfranco Zaccai mencipta mop yang praktikal, Swiffer.

#Tip 2: Berinovasi

Inovasi ialah mempertimbangkan pasaran arus perdana semasa dan mencari cara kreatif untuk menambah baik seiring dengan kehendak dan tawaran semasa. Penginovasi yang berjaya akan mengenal pasti keperluan sebenar di sebalik permintaan pelanggan dan memenuhinya dengan produk atau perkhidmatan yang lebih baik dan melebihi kemampuan produk pesaing.

Orang lain mungkin membangunkan perniagaan yang berfungsi dengan cara yang cukup berbeza untuk menonjol daripada yang lain. Pengasas IKEA Ingvar Kamprad ialah contoh terbaik seseorang yang menggunakan inovasi yang mendapatkan berbilion-bilion keuntungan.

Perabot tidak kelihatan seperti pasaran yang menarik. Namun, pendekatannya menyediakan potongan modular, item yang praktikal dengan harga yang berkemampuan dari Sweden. Kamprad juga menggunakan khidmat pereka dan pengilang Eropah yang lain untuk menembusi pasaran global terbukti membuahkan hasil.

#Tip 3: Melabur

Warren Buffett iaitu seorang lelaki biasa yang berjaya menjadi jutawan terkenal dengan cara berjimat cermat dan pelaburan yang bijak. Untuk memulakan pelaburan, anda memerlukan sedikit wang benih dan beberapa pandangan yang tepat tentang pelaburan yang bijak agar tidak mengalami kerugian. Jika anda boleh mengikut jejak langkah pelabur bilionair seperti Buffett, maka ini mungkin laluan untuk anda membina kekayaan.

Tetapi salah satu perangkap bakal jutawan adalah ada yang membuat keputusan untuk melabur dengan skala yang besar walaupun hakikatnya pulangan berkemungkinan tidak menguntungkan.

Pelabur yang berjaya mendapat pulangan yang besar daripada pelaburan mereka mengelakkan membuat pilihan yang bersifat tamak dan berisiko tinggi. Sebaliknya mereka memilih pelaburan jangka panjang untuk memberikan pulangan yang selamat dan menguntungkan.

#Tip 4: Menjadi usahawan

Pilihan ketiga untuk menjadi jutawan ialah menceburi bidang keusahawanan. Namun untuk memulakan perniagaan dan untuk menjayakan perniagaan tidak selalu mudah.

Tetapi, bagi mereka yang mempunyai minat untuk berniaga dan berkebolehan untuk melihat potensi syarikat permulaan (start-ups) maka bidang keusahawanan boleh menjadi langkah untuk anda berkembang dari segi kewangan.

Untuk membina kekayaan sebagai usahawan terdapat dua kaedah. Sama ada dengan menghasilkan idea yang hebat dan kembangkan idea tersebut seperti Bill Gates berjaya menghasilkan dan mengembangkan Microsoft.

Kaedah yang kedua ialah mencari idea inovatif daripada syarikat permulaan dan melabur di dalamnya lebih awal. Kedua-duanya adalah cara berdaya maju yang berpotensi untuk menjana pendapatan yang lumayan.

#Tip 5: Jangan mempunyai fikiran anda tahu segalanya

Saat anda fikir anda tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dipelajari ialah saat anda membunuh potensi sendiri untuk menjadi jutawan. Lebih-lebih lagi jika anda berminat untuk membina kekayaan melalui mencipta atau berinovasi, anda perlu sentiasa ada sifat ingin tahu, berfikiran terbuka dan sentiasa belajar benda baharu.

Tabiat dan pemikiran seperti yang disebutkan akan membolehkan anda melihat perkara lama dengan cara yang baharu untuk melihat potensi perubahan dan keuntungan di mana orang lain hanya melihat apa yang telah dilakukan.

#Tip 6: Mudah putus asa

Usahawan yang berjaya akan sedia maklum bahawa kejayaan jarang datang dalam sekelip mata dan memakan masa beberapa tahun. Satu idea perniagaan mungkin tidak membuahkan hasil, tetapi idea seterusnya mungkin membawa kejayaan.

Jangan terlalu cepat untuk berputus asa. Perasaan hilang semangat itu biasa terjadi kepada sesiapa sahaja. Anggap ia sebagai ujian dan pembakar semangat untuk terus berusaha demi impian dan cita-cita.

Bukan mudah untuk membina sesuatu dari awal, terutamanya apabila ingin menghasilkan projek yang bakal memberi keuntungan yang besar. Jangan tergesa-gesa. Kejayaan pasti akan tiba bila sampai masanya.

Baca Lagi:
Lebih 100 mayat manusia ditemui, tapak terseram di UPSI yang ramai tak tahu
Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu
“Masak nasi dalam bilik?”, Isteri kantoi buat nasi kangkang untuk suami panas baran, ketika periuk nasi dibuka berderau darah aku
CATEGORIES