Siapa pula lelaki berbaju hijau dan berkopiah putih di kediaman Zayn Rayyan?

Siapa pula lelaki berbaju hijau dan berkopiah putih di kediaman Zayn Rayyan?

Siapa pula lelaki berbaju hijau dan berkopiah putih di kediaman Zayn Rayyan? Kedatangan seorang lelaki berkopiah yang menyediakan makanan dan minuman kepada petugas media di Apartment Idaman, Damansara Damai pada tengah hari Isnin telah menarik perhatian netizen.

Lelaki yang mengenakan kemeja-T berwarna hijau itu memberikan 10 bungkus nasi lemak dan teh o ais kepada petugas media yang sedang meliput kes bunuh kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin.
Video ketika lelaki tersebut menyediakan makanan telah tersebar luas sehingga mendapat pelbagai komen, termasuk yang mengaitkannya dengan kes bunuh Zayn Rayyan yang berlaku pada 6 Disember tahun lalu.

Siapa pula lelaki berbaju hijau dan berkopiah putih di kediaman Zayn Rayyan?

“Cara dia memberi isyarat dengan tangannya kelihatan mencurigakan. Bahkan, cara dia memandang sekali lagi pun mencurigakan.”

“Kita perlu siasat abang ni, dari mana dia beli makanan tu? Kenapa aku rasa dia ni macam takut-takut?

“Niat nak bersedekah pun dikata sesuatu. Risau pula orang lain nak bersedekah dekat pengamal media yang berpanas buat liputan kes.

“Aku ni banyak tengok movie, sampai orang hulur sumbangan pun aku syak yang bukan-bukan,” tulis beberapa netizen membuat spekulasi.

Hanya mahu dikenali sebagai Azmi, 50, penyelia tapak pembinaan itu berkata dia sedar dengan komen berunsur tuduhan yang dibuat segelintir netizen, namun menganggapnya sebagai gurauan sahaja.

“Tadi saya tengok siaran langsung (live) liputan kes itu, ada media sebut mereka belum makan. Jadi saya terus tapau makanan dan minuman, saya hantar dengan motor ke apartment tu.

Siapa pula lelaki berbaju hijau dan berkopiah putih di kediaman Zayn Rayyan?

Selepas kisah saya mengagih makanan menjadi tular, saya perasan ada komen-komen dari netizen. Saya cuma gelak, tidak ambil hati pun. Saya tidak marah kerana saya faham netizen dari mana-mana negara pun begitu.

“Lagi pun saya tinggal di taman perumahan bersebelahan apartment Zayn Rayyan. Tadi saya cuma kasihan kepada media. Mereka sukar nak meninggalkan tugasan, takut kehilangan berita. Itulah sebabnya saya mengagih makanan,” katanya.

Azmi juga menasihatkan orang ramai supaya tidak terlalu bersemangat dalam menulis komen di media sosial, kerana beliau risau ia mungkin akan mengganggu siasatan polis yang sedang berjalan.

Kata Azmi lagi, sesiapa pun pelakunya, dia berharap pembunuh Zayn Rayyan akan ditangkap segera dan diberikan hukuman sekeras-kerasnya.

“Sebagai manusia, kita tak boleh lari daripada ingin ‘bercakap-cakap’ tentang perkara ini. Saya nasihatkan rakyat Malaysia supaya biarkan polis melakukan siasatan.

“Kita jangan meluru keputusan yang bukan kepakaran kita. Kita terima sahaja apa-apa keputusan yang diberikan. Siapa pun pelaku, semoga dia dibawa ke muka pengadilan,” katanya.

Menurut Azmi yang bertugas di Taiping, Perak, dia dan isterinya turut mengusahakan taska dan tadika di Damansara Damai, menyebabkan dirinya begitu terkesan dengan kes pembunuhan kejam Zayn Rayyan.

“Kerja asli saya adalah dalam bidang pembinaan. Tetapi saya dan isteri juga menjalankan perniagaan taska dan tadika sejak tahun 2003. Taska kami terletak di Taman Desa Riang, manakala tadika berdekatan dengan Apartment Saujana, bersebelahan dengan Apartment Idaman.

“Jadi, apabila berlaku kes Zayn Rayyan, saya sangat terasa kerana kami sentiasa menjaga kanak-kanak. Pada masa kejadian tersebut, saya berada di Taiping. Tetapi saya meminta kawan-kawan yang berada di Damansara Damai untuk membantu mencari juga,” ujarnya.

Pada pagi Isnin, ibu Zayn Rayyan iaitu Ismanira Abdul Manaf, 29, telah dibawa ke kediaman di Blok R Apartment Idaman untuk menyemula semula aksi kejadian.

Ismanira dan suaminya kini ditahan bagi siasatan kes bunuh anak mereka mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan selepas ditangkap di sekitar Puncak Alam, pada 31 Mei lalu.

Pada 6 Disember tahun sebelumnya, Zayn Rayyan ditemui meninggal dunia di anak sungai berhampiran kawasan Apartment Idaman, Damansara Damai, sekitar pukul 10 malam.

Baca Lagi:
“Untung orang Terengganu dapat tengok hoverkraf mendarat ‘live’ depan mata”
Individu hairan ada peniaga tak nak terima wang kertas RM50 sebab tak pernah tengok tandatangan baharu
Kaki wanita diseret bas ketika ambil bagasi, dakwa badan tersepit di tempat penyimpanan bawah bas
CATEGORIES