Selepas viral video pegang anu anak kencing, ini yang terjadi dekat restoran itu

Selepas viral video pegang anu anak kencing, ini yang terjadi dekat restoran itu

Selepas viral video pegang anu anak kencing, ini yang terjadi dekat restoran itu. Jijik dan pengotor.Sudahlah pegang alat sulit anak lelaki yang baru selesai membuang air kecil di dapur, si ibu sekadar mencelup tangan dalam air kembali menyediakan makanan yang dimasak untuk pelanggan.

Begitulah tindakan biadab seorang wanita yang dipercayai tukang masak di sebuah kedai makan berdekatan sebuah gedung di Pekan Kota Tinggi di Kota Tinggi, Johor.

Bukan sekadar itu, dia kemudian dilihat memegang lauk yang sudah siap dimasak dan memindahkan ke dalam pinggan untuk dihidangkan kepada pelanggan.

Selepas viral video pegang anu anak kencing, ini yang terjadi dekat restoran itu

Lebih meloyakan apabila wanita berkenaan mencelup jari di dalam air yang sama sebelum meneruskan masakan lain.

Video tular berdurasi 1 minit dan 41 saat itu ternyata membangkitkan kemarahan netizen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Apa yang dikesalkan apabila dua orang dewasa dipercayai ibu bapa kanak-kanak itu tidak menghalangnya membuang air kecil, malah dibiarkan melakukannya di dapur.

Bayangkan betapa pengotornya membiarkan si kecil itu kencing di kawasan yang menempatkan makanan untuk pelanggan.

Malah dikatakan, bekas air yang dicelup tangan selepas membersihkan kemaluan anak adalah air sama digunakan untuk mencelup senduk.

“Air dia celup cuci kencing anak tadi… buat celup senduk pun dalam air yang sama. B*** betul perangai,” ujar seorang netizen.

Rata-rata warganet juga mempersoalkan sama ada kedai tersebut mempunyai tandas atau tidak sehingga kanak-kanak diajar menjadi pengotor kencing merata.

Restoran Diarah Tutup

Sebuah restoran di sebuah pusat beli belah di sini yang tular selepas seorang kanak-kanak lelaki membuang air kecil di bahagian dapur telah diarah tutup serta merta.

Exco Kesihatan dan Perpaduan negeri, Ling Tian Soon berkata, ti.ndakan itu dibuat Pejabat Kesihatan Daerah Kota Tinggi susulan si.asatan yang dijalankan di premis berkenaan pada jam 11.45 pagi Jumaat.

Hasil siasatan mendapati premis disewakan kepada warga asing. Kesemua empat pengendali makanan terbabit didapati tidak mempunyai Sijil Latihan Pengendali Makanan serta seorang daripada mereka tidak mempunyai s.untikan T.yphoid.

Arahan penutupan dibuat mengikut Seksyen 12 A.kta Makanan 1983 serta Arahan Pembersihan di bawah Seksyen A.kta Makanan 1983.

“K.ompaun juga turut dikeluarkan ke atas pemilik premis kerana gagal memastikan premis di dalam keadaan baik dan bersih di bawah Peraturan 11, dibaca bersama Peraturan 15 kerana tidak mendaftarkan premis di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Selepas viral video pegang anu anak kencing, ini yang terjadi dekat restoran itu

Dalam pada itu, Tian Soon berkata, restoran terbabit juga dikesan mempunyai kes.alahan lain antaranya penc.emaran di tempat penyimpanan makanan selain lantai premis k.otor tidak dibersihkan, dinding yang berhabuk dan bersawang.

Penyimpanan makanan yang tidak bersih juga dikesan di premis ini. Terdapat talang telur yang berada di tempat penyediaan makanan dan telur-telur yang tidak dicuci sebelum digunakan.

Tempat mencuci tangan juga tidak dilengkapi dengan sabun cecair dan pengering tangan atau tuala pakai buang. Menggunakan tong sampah yang tidak dibersihkan, k.otor dan tidak bertutup.

Baca Lagi:
Selalu mimpi ibu mertua bagi anjing hitam kat bilik tidur, minta tolong ustaz scan dari jauh akhirnya terbongkar
Negara Qatar menjadi kaya bukan sebab dari penemuan minyak dan gas asli
Rupanya dalam IC kita ada duit, ini cara nak claim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *