Rupanya ada rahsia disebalik bendera Malaysia yang ramai tak tahu

Rupanya ada rahsia disebalik bendera Malaysia yang ramai tak tahu

Rupanya ada rahsia disebalik bendera Malaysia yang ramai tak tahu. Kita sudah sedia maklum bahawa pada Khamis ini, Malaysia akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-66 dengan tema Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan.

Setiap tahun, Hari Kemerdekaan disambut bagi memperingati tarikh kemerdekaan dan perjuangan pejuang-pejuang tanah air memerdekakan negara ini daripada belenggu penjajahan. Selain itu, ia juga bagi memupuk semangat kemerdekaan dan mempupuk sifat patriotisme dalam diri rakyat Malaysia.

Sepanjang Ogos iaitu bulan kemerdekaan, Jalur Gemilang dinaikan di serata tempat bertujuan untuk memeriahkan sambutan menjelang tarikh 31 Ogos.

Rupanya ada rahsia disebalik bendera Malaysia yang ramai tak tahu

Bendera Jalur Gemilang mempunyai 14 jalur yang berwarna merah dan putih yang diletakkan secara selang-seli. Kemudian di sudut kiri, ia mempunyai lambang anak bulan atau bulan sabit dan bintang yang mempunyai 14 penjuru.

Sehingga kini, boleh dilihat Jalur Gemilang menghiasi setiap bangunan awam dan swasta, menunjukkan semangat kecintaan pada negara.

Kelahiran Jalur Gemilang

Penciptaan bendera Persekutuan Tanah Melayu telah diilhamkan menerusi satu pertandingan mereka cipta bendera peringkat kebangsaan yang diadakan pada Mei 1948.

Menurut Kerajaan Malaysia, pertandingan tersebut disertai oleh 373 karyawan dan melalui proses pemilihan serta pertimbangan.

Pada 15 November 1949, hanya tiga rekaan berjaya melangkah ke peringkat akhir. Keputusan telah menetapkan bahawa reka bentuk yang dilakukan oleh arkitek Jabatan Kerja Raya, Mohamed bin Hamzah telah dipilih sebagai pemenang.

Reka bentuk berkenaan mendapat majoriti dan perkenaan Majlis Raja-Raja pada 22 dan 23 Februari 1950. Walau bagaimanapun, beberapa perubahan telah dibuat ke atas rekaan asal bendera berkenaan.

Reka bentuk Mohamed pada asalnya meletakkan warna bulan sabit dan bintang warna putih namun ia telah ditukar kepada warna kuning, yang melambangkan warna diraja.

Beberapa bulan selepas itu, bendera Persekutuan Tanah Melayu hasil ciptaan Mohamed telah dikibarkan buat pertama kali di hadapan Istana Sultan Selangor di Kuala Lumpur pada 26 Mei 1950.

Sebelum dinamakan sebagai Jalur Gemilang, reka bentuk itu dikenali Bendera Malaysia sehingga 1950. Pada Hari Kemerdekaan ke-40 pada tahun 1997, namanya telah diubah di bawah pimpinan Tun Dr. Mahathir Mohamad, yang merupakan Perdana Menteri pada ketika itu.

Pengisytiharan nama baharu itu dilakukan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur sempena Hari Kemerdekaan ke-40 pada 31 Ogos 1997, jam 11.58 malam.

Maksud disebalik Jalur Gemilang

Setiap perkara di muka bumi ini mempunyai makna disebaliknya, sama seperti bendera Jalur Gemilang. Jadi mari ketahuinya di bawah ini.

1. Jalur

i. Menggambarkan bendera yang mempunyai 14 jalur merah dan putih.

ii. Lambang jalur pada bendera menggambarkan satu haluan yang lurus, hala tuju yang sama dan arah yang sama yang dianuti oleh rakyat negara ini dari Perlis hingga ke Sabah dalam menuju kegemilangan bangsa dan negara.

2. Gemilang

i. Bermaksud bercahaya, terang-benderang dan cemerlang.

ii. Ia memberi pengertian bahawa jalur atau bendera itu melambangkan kecemerlangan negara Malaysia dan rakyat Malaysia dalam mengharungi apa bidang kehidupan sekali pun sama ada di dalam atau di luar negara.

iii. Kesungguhan, kegigihan dan kesanggupan rakyat untuk menaikkan imej negara, sesungguhnya sentiasa mendapat petunjuk dan pedoman yang terang lagi jelas.

Maksud warna Jalur Gemilang

Perincian warna yang digunakan pada bendera kebanggaan rakyat Malaysia.

i. Biru

Lambang perpaduan rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum seperti Melayu, Cina, India dan lain-lain.

ii. Merah

Menunjukkan keberanian dan kesediaan dalam mengharungi segala jenis cabaran demi negara yang tercinta.

iii. Putih

Menjadi lambang kesucian serta keluhuran hati masyarakat.

iv. Kuning

Warna Di Raja yang khusus melambangkan kedaulatan Raja-Raja Melayu yang Berperlembagaan.

Maksud lambang pada Jalur Gemilang

Maksud lambang yang digunakan pada reka bentuk Jalur Gemilang.

i. Bulan dan Bintang

Menunjukkan Agama Islam sebagai agama persekutuan negara.

ii. Bintang Pecah 14

Menggambarkan perpaduan 13 buah negeri dan 1 Wilayah Persekutuan.

iii. 14 Jalur

14 Jalur menunjukkan 13 buah negeri dan satu wilayah persekutuan sebagai anggota di bawah kerajaan Persekutuan Malaysia.

Rupanya ada rahsia disebalik bendera Malaysia yang ramai tak tahu

Baca Lagi:
Geng basikal kena sapu atas highway hingga melambung
Dusuki masih tak puas hati, sindir Mujahid lepas tarik rayuan di mahkamah
Ramai tak tahu maksud sebenar kod ‘huruf terakhir’ di tayar, ini senarai kod serta maksudnya
CATEGORIES