Rasmi Elon Musk beli Twitter dengan harga RM191 Bilion

a96b26f9cab347e59372a20f44e512ac

Rasmi Elon Musk beli Twitter dengan harga RM191 Bilion.

Elon Musk seringkali hadir dengan idea yang luar biasa dan ‘gila’ bagi sesetengah orang. Berjaya membangunkan Tesla dan Space X sekaligus berjaya membuatkan orang ramai kagum dengan keupayaan beliau.

Rasmi Elon Musk beli Twitter dengan harga RM191 Bilion

Terbaharu, Elon Musk berjaya memiliki keseluruhan laman sosial popular Twitter dengan nilai sekitar $44 bilion, iaitu sekitar RM191.7 bilion. Dengan pengambil-alihan ini juga, Twitter yang kini didagangkan secara awam akan menjadi sebuah syarikat persendirian.

Elon Musk sebelum ini sedia mengatakan Twitter telah menjadi sebuah pusat digital untuk perkongsian pelbagai perkara, dan beliau akan menjadikan ia sebuah platform bebas berbicara. Beberapa perubahan akan turut dilakukan, termasuk menjadikan algoritma untukya sumber terbuka, disamping mengatasi masalah bot berbentuk spam.

Rasmi Elon Musk beli Twitter dengan harga RM191 Bilion

Elon Musk turut percaya Twitter mempunyai kemampuan yang lebih besar, dan akan membangunkan ia ke arah berkenaan. Elon Musk turut mempunyai beberapa syarikat lain dibawah beliau, termasuk Tesla, dan juga SpaceX.

Proses pengambil-alihan Twitter oleh Elon Musk ini dijangka akan selesai pada tahun 2022 ini juga, tertakluk kepada pengesahan pelbagai pihak.

Sebelum ini Elon Musk, dilihat sangat aktif berinteraksi di Twitter sehingga pemegang saham Tesla terpaksa meminta pihak Securities and Exchange Commission (SEC) untuk memaksa Elon Musk untuk memadamkan beberapa ciapan tertentu kerana melanggar etika perdagangan saham.

Baca Lagi:

Ringgit Malaysia berpotensi jatuh sehingga RM5.00 ke RM5.70 menjelang hujung tahun

Op Selamat : Pengguna jalan raya ada waran tangkap akan ditahan

Bangsa berjaga malam, bekerja siang bangsa yang berjaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *