Ramai orang tak tahu bertapa bezanya simpan duit berbanding simpan emas

Ramai orang tak tahu bertapa bezanya simpan duit berbanding simpan emas

Ramai orang tak tahu bertapa bezanya simpan duit berbanding simpan emas. Ramai antara kita terlepas pandang tentang bertapa bezanya menyimpan duit berbanding dengan menyimpan emas.

Duit merupakan wang fiat / wang kertas yang diperakui sah oleh satu-satu negara.

Duit yang boleh digunakan dalam satu-satu negara tidak boleh digunakan di negara lain melainkan kita kena tukar duit tersebut mengikut currency exchange semasa.

Sebagai contoh, suatu ketika dahulu, 1 USD bersamaan RM 3.85 dan sekarang 1 USD bersamaan RM 4.55.

Ramai orang tak tahu bertapa bezanya simpan duit berbanding simpan emas

Ini bermaksud, sekiranya kita menyimpan duit dalam bentuk RM sebanyak RM 3,850 pada satu ketika dahulu, dan kita hendak import gandum dari luar negara sebanyak 1000 USD, maka sekarang, kita perlu keluarkan sebanyak RM 4,550 yang mana berlaku pertambahan sebanyak RM 700.

Ini bermaksud, segala makanan yang diperbuat dari gandum seperti roti, kek dan sebagainya akan naik harga di Malaysia sebab Malaysia tidak mengeluarkan gandum. Terpaksa import dari luar negara.

Oleh itu, sekiranya RM 1000 yang kita simpan selama 5 tahun lepas, pada ketika ini, RM 1000 itu tidak boleh membeli barang keperluan yang sama pada 5 tahun lepas. Kita akan dapat kurang.

Jom kita tengok simpan emas pula. Nilai RM pada setiap gram emas akan berubah-rubah apabila kita simpan emas. Adakalanya turun nilainya dan adakalanya naik nilainya.

Sebagai contoh, 5 tahun lepas sehingga hari ini (15 Nov 2022) harga emas naik sebanyak 55%. Ini bermaksud, sekiranya nilai emas pada 5 tahun lepas ialah RM 168 maka sekarang nilainya ialah RM 260, berlaku pertambahan sebanyak RM 92 per gram.

Ramai orang tak tahu bertapa bezanya simpan duit berbanding simpan emas

Banyangkan kita mampu memegang emas sebanyak 1000 gram (1 KG) secara purata dalam tempoh 5 tahun, maka anggaran pertambahan nilai emas itu dalam RM ialah RM 92,000.

Dengan pertambahan nilai RM 92,000, adakah ianya boleh menampung kenaikan harga barang yang berlaku dalam tempuh 5 tahun?

Inilah antara perbezaan simpan duit berbanding simpan emas. Kita boleh mula menabung emas pada hari ini juga disebabkan teknologi yang semakin pesat membangun.

Mudah sahaja, kita hanya perlu buka akaun simpanan emas secara percuma terlebih dahulu dan mula menyimpan emas sebanyak RM 10. Ianya selamat, secara online dan patuh syariah.

Baca Lagi:
Calon PH Padang Serai meninggal dunia
Kaki calon PH Parlimen Sepang digilis kereta ketika berkempen
Rupanya ini sebab kenapa ramai orang bunuh kucing
CATEGORIES