Pinjam RM50,000, terima RM27,000 sahaja, sekarang lelaki ini kena tanggung hutang Ah Long sebanyak RM4 juta

Pinjam RM50,000, terima RM27,000 sahaja, sekarang lelaki ini kena tanggung hutang Ah Long sebanyak RM4 juta

Pinjam RM50,000, terima RM27,000 sahaja, sekarang lelaki ini kena tanggung hutang Ah Long sebanyak RM4 juta. Dalam keadaan ekonomi yang mencabar, semakin ramai rakyat Malaysia mencari jalan keluar melalui pinjam wang daripada pemberi pinjaman yang tidak sah.

Namun, kisah seorang lelaki yang meminjam RM50,000 daripada pemberi pinjaman yang tidak sah, tetapi akhirnya terhutang RM4 juta, menunjukkan betapa berbahayanya perangkap ini, seperti yang dilaporkan oleh China Press.

Setiausaha Agung Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur, See Foo Hoong, mendedahkan kes lelaki tersebut dalam satu sidang akhbar baru-baru ini.

Pinjam RM50,000, terima RM27,000 sahaja, sekarang lelaki ini kena tanggung hutang Ah Long sebanyak RM4 juta

Lelaki itu pada mulanya meminjam RM50,000 daripada pemberi pinjaman yang tidak sah tetapi hanya menerima RM27,000 selepas potongan “yuran pemprosesan.”

Keadaan menjadi lebih buruk apabila lelaki itu terus meminjam daripada 16 pemberi pinjaman yang lain untuk menutup hutang-hutangnya yang semakin meningkat.

“Beliau hanya menerima 40% hingga 60% daripada jumlah yang dipinjam. Apabila beliau tidak dapat membayar jumlah tersebut kerana kadar faedah yang tinggi, beliau terus meminjam daripada pemberi pinjaman yang lain untuk menutup hutang sebelumnya,” kata See.

Keluarga mangsa telah membayar lebih daripada RM4 juta, tetapi pemberi pinjaman yang tidak sah masih mendakwa mereka berhutang RM4 juta lagi.

Apabila mangsa tidak dapat membayar, mereka datang kepada See untuk mendapatkan bantuan.

Sebagai syarat untuk meminjam wang, pemberi pinjaman yang tidak sah meminta mangsa untuk mengambil gambar luar rumah mereka, kemungkinan besar untuk tujuan penagihan hutang pada masa hadapan.

Mangsa kemudian menghantar salinan kad pengenalan ibu bapa, adik-beradik, dan isterinya kepada pemberi pinjaman yang tidak sah tersebut.

Atas nasihat See, mangsa telah membuat laporan polis dan menyediakan bukti yang diperlukan kepada pihak berkuasa.

Baca Lagi:
Orang ramai dinasihati periksa tangki air selepas kecoh jumpa tulang kepala babi dalam tangki air rumah
Staf yang berjaya turun berat badan 500g dapat bonus RM258 seminggu
“Untung kahwin dengan Datuk”- Intan Najwa kongsi rutin harian selepas kahwin
CATEGORIES