Permohonan online E-Pengeluaran KWSP sebelum umur 55 tahun kini dibenarkan

Permohonan online E-Pengeluaran KWSP sebelum umur 55 tahun kini dibenarkan

Permohonan online E-Pengeluaran KWSP sebelum umur 55 tahun kini dibenarkan. Terdapat pelbagai jenis bantuan dan inisiatif yang diperkenalkan oleh kerajaan melalui kerajaan negeri atau persekutuan.

Sehubungan itu, kerajaan membenarkan pengeluaran simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui pelbagai skim seperti i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan sebagainya.

Namun, sebenarnya terdapat satu lagi kemudahan di bawah KWSP iaitu E-Pengeluaran.

Permohonan online E-Pengeluaran KWSP sebelum umur 55 tahun kini dibenarkan

Ini membolehkan ahlinya mengeluarkan sebahagian daripada simpanan mereka secara online.

Berikut adalah perkara-perkara yang dibenarkan untuk mengeluarkan sebahagian daripada simpanan KWSP anda sebelum umur 55 tahun:

Permohonan online E-Pengeluaran KWSP sebelum umur 55 tahun kini dibenarkan

Permohonan Online EPengeluaran

Membina Rumah

Bagi mereka yang ingin membina rumah, ahli boleh mengeluarkan wang dari akaun 2. Salah satu syarat utama ialah akaun 2 mempunyai sekurang-kurangnya RM500; perjanjian membina rumah tidak melebihi tiga tahun dan tidak melebihi 55 tahun dari tarikh permohonan.

Membeli Rumah

Bagi mereka yang ingin membeli rumah, KWSP membenarkan ahlinya mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk membiayai pembelian rumah. Jenis rumah yang dibeli termasuk banglo/rumah teres/rumah berkembar/apartmen/apartmen/studio/pangsapuri servis/rumah bandar/SOHO atau rumah kedai yang mempunyai unit kediaman di Malaysia.

Membiayai Pendidikan

KWSP juga memberi pilihan kepada ahlinya untuk mengeluarkan simpanan daripada Akaun 2 bagi membantu membiayai perbelanjaan pendidikan untuk diri mereka sendiri, pasangan, anak dan/atau ibu bapa di institusi dalam dan luar negara yang diluluskan.

Perbelanjaan Kesihatan

Bagi ahli yang mempunyai masalah kesihatan, mereka boleh mengeluarkan wang dari akaun 2 untuk membayar perbelanjaan perubatan penyakit utama. Atau bantuan kesihatan dan rawatan kesuburan yang diluluskan.

Menunaikan Haji

Bagi ahli beragama Islam, pengeluaran daripada Akaun 2 boleh ditambah sebagai bayaran kepada simpanan Lembaga Tabung Haji (LTH).

E-Pengeluaran KWSP

Bagi setiap ahli KWSP, mereka layak mendaftar di bawah i-Akaun, sistem dalam talian untuk berurusan dengan institusi simpanan kewangan ini.

Salah satu ciri utama i-Akaun ialah E-Pengeluaran, aplikasi pengeluaran simpanan KWSP dalam talian.

Info Lanjut

Maklumat penuh mengenai perkara berkaitan faktor kebenaran pengeluaran KWSP boleh didapati di sini.

Prosedur untuk menggunakan EPengeluaran (i-Akaun) boleh dilihat di sini.

Baca Lagi:
Suami beli kondominum untuk skandal, teknik ‘save’ nama skandal ‘Wan Aircond Man’ akhirnya kantoi
Nenek rugi RM300,000 bila simpan duit dalam tin Milo
Ini tafsiran dalam Islam kalau ada mimpi ular, harimau dan buaya
CATEGORIES