Penjelasan pakar ini buat ramai akan ubah tabiat panaskan enjin kereta waktu pagi sebelum jalan

Penjelasan pakar ini buat ramai akan ubah tabiat panaskan enjin kereta waktu pagi sebelum jalan

Penjelasan pakar ini buat ramai akan ubah tabiat panaskan enjin kereta waktu pagi sebelum jalan. SERING kita dengar tip yang menyatakan enjin kereta perlu ‘dipanaskan’ terlebih dahulu pada awal pagi jika anda hendak menjaga hayatnya.

Memanaskan enjin bermaksud anda membiarkan kereta dalam keadaan statik selama lima hingga 10 minit tanpa memasuki gear D (drive) atau R (reverse).

Namun begitu, ada juga yang mendakwa tip tersebut hanya tertakluk untuk kereta yang usianya sudah lama, manakala kenderaan model baharu dikatakan lebih tahan lasak.

Penjelasan pakar ini buat ramai akan ubah tabiat panaskan enjin kereta waktu pagi sebelum jalan

Jadi, tip yang mana satukah anda harus ikuti?

Melalui satu perkongsian di TikTok oleh Pakar Gearbox JV Auto Lube HQ, ada didedahkan penjelasan yang sebenarnya,

Gearbox dan sistem enjin

Menurut penasihat penjagaan kereta itu, jika anda terus memandu kereta pada awal pagi tanpa memanaskan enjin dahulu, ia tidak akan memberi kesan kepada sistem enjin, tetapi kepada gearbox.

Gearbox adalah komponen yang menggerakkan pemindahan tenaga dari satu bahagian mesin ke bahagian mesin yang lain di dalam enjin kereta.

“Sistem enjin tak akan ada isu pun kalau kita tak panaskan enjin, tapi akan ada kerosakan pada gearbox.
“Sebab gearbox pada waktu pagi, tekanannya tinggi apabila Revolutions Per Minute (RPM) tengah naik, RPM merupakan ukuran untuk kepantasan putaran mesin dalam enjin kereta anda.
“Jadi apabila tekanan tengah tinggi ni, kita pula terus masuk gear D tanpa tunggu tekanan susut dulu. Benda ni akan memberikan kesan jangka masa panjang kepada gearbox anda.
“Boleh belaku kerosakan dalaman apabila gearbox dipaksa untuk terus bekerja ketika ia baru nak mula ‘bangun’,” katanya.

Tanda-tanda kerosakan gearbox

Tambah penasihat penjagaan kereta itu lagi, petunjuk awal kerosakan gearbox adalah pertukaran gear yang tidak lancar.

“Itu yang kadang masuk gear D kereta ‘termenung’ tak jalan, lepas tu setiap kali tukar gear kereta rasa tak smooth.
“Itu petanda dalaman gearbox kita dah mengalami masalah.
“Salah satu puncanya ialah tabiat kita masuk gear D pada waktu pagi dengan keadaan enjin kereta masih belum bersedia,” jelasnya.
@jvautolube.hq#JVTipsKereta – Tak kiralah anda pengguna gearbox CVT atau gearbox conventional! Kebocoran tekanan hidraulik di dalam gearbox boleh berlaku bila anda kerap lalai dalam menjaga jadual servis minyak ATF/CVTF. Prestasi pertukaran gear bergantung pada komitmen anda dalam urusan penyelenggaraan gearbox! . . Pemilihan minyak CVT/ ATF yang betul… Dapat memanjangkan jangka hayat GEARBOX! . Sistem gearbox perlu dijaga dengan TELITI… Untuk mencegah kerosakan di masa akan datang! . Suhu dalaman gearbox perlulah TERKAWAL… Pressure dalaman gearbox perlulah STABIL… Penyelenggaraan gearbox JANGAN diabaikan… . . CVT/ ATF JV AUTO LUBE: Merawat & Meindungi Gearbox! . ✅ Memberikan perlindungan yang berganda ✅ Mencegah masalah kebocoran dalaman gearbox ✅ Mengawal kepanasan melampau ketika beroperasi ✅ Memaksimakan kecekapan pertukaran gear ✅ Memanjangkan jangka hayat gearbox ➤ Ramai yang tak tahu pentingnya penjagaan gearbox seperti mana anda menjaga enjin. Sebab itu kami tekankan lebih tentang penjagaan gearbox supaya anda tidak menjadi mangsa OVERHAUL seperti rakan-rakan kita yang lain… #CVTJVAUTOLUBE #ATFJVAUTOLUBE #ATF45HP #ATF67WS #CVTPLUS #CVT8EF #JVAutoLubeHQ #PakarGearbox #automotive #keretamanual #car #keretaimport #keretasecondhand #keretaauto #gearbox #storyanakbengkel #keretalocal #atf #reviewkereta #protonpersona #protonsaga #protonx70 #peroduamyvi #peroduaaxia #hondacity #toyotavios #mitsubishiasx #nissanalmera #bezza #ehailing #grab #cv #jdm #proton #perodua #kereta #100k #follower #thankyou #foryourpage #fyp #kereta #keretarosak #keretarosaklahpulak #bengkelkereta #rosak #tiktokpromote #viral #jvautolube #jvautolubetreatment #showcasemademebuyit #longervideos #tiktokmalaysia #100kviewers #pomen #pomenkampung #engineoil #gearbox #pakargearbox #jvautolube #keretamalaysia #workshop #malaysia #fyp #viral ♬ bunyi asal – PAKAR GEARBOX JV AUTO LUBE

Baca Lagi:
Komen netizen buat ramai gelak pecah perut, tebar roti canai ‘terbang’ hinggap atas muka bayi
Ramai terkejut, DJ Soda dedah dirinya pernah dirogol pencuri
Hanya ada 25 unit sahaja di dunia, Aeril Zafrel hadiahkan Brabus 900 Rocket Edition bernilai RM2.8 juta kepada Wawa Zainal
CATEGORIES