Penemuan 17 kubur Mumi di sekitar Piramid Mesir gemparkan dunia

Penemuan 17 kubur Mumi di sekitar Piramid Mesir gemparkan dunia

Penemuan 17 kubur Mumi di sekitar Piramid Mesir gemparkan dunia. Berjuta-juta pelancong melawat Mesir setiap tahun untuk melihat Pyramid Giza – satu-satunya monumen Tujuh Keajaiban Dunia Purba – dan kuil purba dan peninggalan purba. Ahli arkeologi Mesir telah menemui 17 mumi di kubur padang pasir di wilayah Minya, sebuah pencarian yang belum pernah terjadi sebelum ini untuk kawasan selatan Kaherah, kementerian kuno diumumkan pada 13 Mei.

Para arkeolog menemui mumia yang tidak diraja di serangkaian koridor selepas mengikuti jejak aci perkuburan di daerah Touna-Gabal di wilayah Mesir pusat, kata kementerian itu dalam satu kenyataan. Bersama mumia, mereka mendapati lembaran emas dan dua papirus di Demotic – skrip Mesir kuno – serta sejumlah sarcophogi yang terbuat dari batu kapur dan tanah liat. Terdapat juga keranda haiwan dan burung, kata kementerian itu. Tetapi mumi belum lagi bertarikh.

Kementrian itu berkata mereka adalah milik Tempoh Lewat, yang merangkumi hampir 300 tahun sehingga penaklukan Alexander yang Agung di Mesir pada tahun 332 SM. Tetapi seorang jurucakap memberitahu AFP mereka juga boleh tarikh dari Dinasti Ptolemaic, yang diasaskan oleh Ptolemy umum Alexander Agung. Penemuan mumi yang tidak diraja dianggap tidak pernah berlaku sebelum ini kerana ia merupakan pencarian pertama di kawasan itu, kata pegawai di laman web itu.

Penemuan 17 kubur Mumi di sekitar Piramid Mesir gemparkan dunia

Ahli alir Mesir, Salah al-Kholi memberitahu sidang akhbar yang diadakan berhampiran tapak padang pasir bahawa penemuan itu adalah “nekropolis manusia pertama yang ditemui di Mesir Tengah dengan begitu banyak mumi”. Ia boleh menimbulkan lebih banyak penemuan di kawasan itu, katanya.

Penemuan itu “penting, belum pernah terjadi sebelumnya,” kata Mohamed Hamza, pengarah penggalian untuk Universiti Kaherah. Laman ini berdekatan dengan tanah perkuburan haiwan kuno. “Penemuan itu masih di peringkat awal,” kata Menteri Antikuiti Khaled al-Enany kepada wartawan. Ia adalah penemuan kedua mumi yang diumumkan dengan banyak kegilaan oleh kerajaan dalam masa kurang dari satu bulan.

Pada bulan April, kementerian menjemput pemberita ke bandar selatan Luxor untuk membuktikan lapan mumi yang ditemui di sebuah makam berusia 3,500 tahun milik seorang bangsawan. Bagi kerajaan Mesir yang diperkaya tunai, penemuan ini merupakan suatu rahmat dari masa lalu yang gemilang di negara ini kerana ia berjuang untuk menarik pelancong yang terkejut oleh serangkaian serangan militan Islam.

“Antikuiti adalah kekuatan lembut yang membezakan Mesir,” kata Enany. “Berita tentang barang antik adalah perkara yang menarik dunia ke Mesir.”

Berjuta-juta pelancong melawat Mesir setiap tahun untuk melihat Pyramid Giza – satu-satunya monumen Tujuh Keajaiban Dunia Purba – dan kuil purba dan peninggalan purba. Tetapi pemberontakan yang popular pada tahun 2011 yang menggulingkan pasukan kuat veteran Hosni Mubarak mengantar tahun-tahun kerusuhan yang memecah ekonomi dan mengusir pelancong.

Misteri Fir’aun, Tangan Terangkat Setelah Tiga Ribu Tahun | Khazanah 24 November 2018 (Februari 2023).

Baca Lagi:
Anak pelik tengok ayah keluar masuk hospital, bila baca medical report baru tahu ayah ada penyakit ini..
Aunty Cina kongsi tips cara didik anak, boleh ikut cara ini
Sophia Albarakbah: Ini latar belakang pelakon terkenal sekarang selepas Ira Kazar
CATEGORIES