Penduduk risau air sungai Taman Bandar Senawang bertukar putih seakan susu getah

Penduduk risau air sungai Taman Bandar Senawang bertukar putih seakan susu getah

Penduduk risau air sungai Taman Bandar Senawang bertukar putih seakan susu getah. Air sungai yang mengalir di belakang rumah penduduk D’Latania Taman Bandar Senawang telah dianggap ‘putih seperti susu getah’ pada hari Ahad.

Keadaan ini telah diperhatikan oleh penduduk sekitar pada jam 10 pagi, tetapi pada jam 3 petang, hasil tinjauan Sinar Harian mendapati warna putih tersebut sudah tidak kelihatan.

Namun demikian, sungai tersebut masih memancarkan Bau yang kuat dan mengganggu, seperti bau bahan kimia, melaporkan Sinar Harian.

Penduduk risau air sungai Taman Bandar Senawang bertukar putih seakan susu getah

Mohd Khir Johari, 43, seorang penduduk, menyatakan bahawa air sungai di belakang rumahnya biasanya jernih, tetapi pagi itu airnya berubah menjadi putih seperti susu.

“Pada kira-kira jam 10 pagi tadi, jiran saya memberitahu saya bahawa air di sungai itu berwarna putih, dia mencadangkan bahawa mungkin ada pencemaran.
“Saya kemudian pergi memeriksa dan memang benar sungai itu berwarna putih seperti susu getah, tetapi tiada buih,” katanya kepada Sinar Harian pada hari Ahad.

Mohd Khir menambah bahawa dia kemudian segera melaporkan kejadian tersebut kepada Jabatan Alam Sekitar melalui talian hotline.

Tidak lama selepas itu, beberapa pegawai dari agensi tersebut turun ke lokasi untuk menyiasat.

“Kami bimbang bahawa ini disebabkan oleh pencemaran atau bahan yang berbahaya, oleh itu, kami berharap pihak berkuasa dapat menyiasat punca dan jenis bahan yang mencemarkan air ini,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi KRT D’Latania Taman Bandar Senawang, Zanifol Nizam Ahmad menyatakan bahawa kejadian serupa telah berlaku empat tahun lalu, sehingga menyebabkan beberapa penduduk terpaksa menginap di hotel kerana tidak dapat menangani bau yang kuat.

Beliau mencurigai bahawa kejadian ini disebabkan oleh kilang berdekatan yang membuang sisa buangan ke dalam longkang yang kemudiannya mengalir ke sungai.

“Sebelum ini, keadaan agak teruk sehingga menyebabkan beberapa kanak-kanak mengalami kesulitan bernafas, bahkan ada yang terpaksa berpindah buat sementara waktu.

“Pada masa ini, sehingga jam 3 petang, tiada lagi laporan mengenai kesulitan bernafas. Namun, kita berharap keadaan tidak akan menjadi lebih teruk,” katanya.

Sementara itu, Pengarah JAS Negeri Sembilan, Hamzah Mohamad mengesahkan bahawa pihaknya telah mengambil tindakan segera setelah menerima aduan daripada penduduk.

“Kami telah mengambil sampel air dan langkah seterusnya akan diambil untuk menyiasat punca pencemaran serta jenis bahan yang terkandung di dalam air tersebut,” katanya.

Baca Lagi:
Tak sangka menang 7 buah kereta sepanjang kerjaya, rupanya Mawi tiada lesen kereta
Peguam kongsi 3 langkah perlu buat jika pasport hilang di luar negara
Pelanggan terkejut cili potong kena cas lebih RM3, selalunya free kan?
CATEGORIES