Penduduk bising kenapa minyak tak turun, Rafizi jawab terus depan-depan

Penduduk bising kenapa minyak tak turun, Rafizi jawab terus depan-depan

Penduduk bising kenapa minyak tak turun, Rafizi jawab terus depan-depan. Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan untuk Pilihan Raya Kecil Sungai Bakap semalam mengalami sedikit kejutan apabila isu harga minyak yang tidak turun telah dipertikaikan oleh seorang penyokong parti tersebut.

Seorang lelaki di kalangan penyokong telah menjerit mempersoalkan mengapa harga minyak tidak mengalami penurunan semasa Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, sedang memberikan ucapan.

Keadaan ini dilihat berpunca daripada pengumuman harga jualan runcit bahan api diesel yang tetap pada RM3.35 seliter bermula tengah malam di stesen minyak di seluruh Semenanjung Malaysia.

Penduduk bising kenapa minyak tak turun, Rafizi jawab terus depan-depan

Sebuah klip video yang telah tersebar luas di media sosial juga menunjukkan Rafizi menjemput lelaki tersebut ke pentas untuk memberikan penjelasan secara langsung, sambil disokong oleh para hadirin.

Berdasarkan penjelasan yang diberikan, Rafizi telah menyatakan bahawa kerajaan tidak pernah membatalkan subsidi bagi bahan api termasuk diesel yang sebelum ini mencapai sehingga RM60 bilion setahun, sebaliknya mengubah cara pemberiannya dengan memberikannya secara langsung kepada rakyat.

Beliau menjelaskan bahawa sebelum ini, subsidi tersebut diberikan kepada beberapa syarikat minyak setiap tahun, berbeza dengan pendekatan kerajaan sekarang yang mengagihkannya secara langsung termasuk kepada keluarga yang layak menerima bantuan serendah RM200 hingga RM500 sebulan.

“Adakah anda tahu berapa harga minyak mentah pada masa itu ketika harga minyak adalah RM1.90? Adakah anda tahu berapa jumlah subsidi yang diperlukan oleh kerajaan? Pada masa itu, jumlah subsidi yang diperlukan adalah sedikit sahaja, kerana subsidi hanya sebanyak RM3 bilion dari bajet yang melebihi RM200 bilion.

“Sekarang ini, subsidi mencapai RM60 bilion dengan harga minyak mentah pada paras AS$80 (setong)… saya katakan sebelum ini (untuk menurunkan harga minyak) apabila harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditangguh, mengapa perlu membatalkan subsidi.

Alih subsidi, bukan membatalkan

“(Kini) apabila subsidi telah mencapai RM80 bilion, tidak dapat membina sekolah, tidak dapat menaikkan gaji, dan subsidi menyebabkan harga (minyak) yang rendah hanya menguntungkan golongan berada, tidak lebih baik kita alihkan subsidi tersebut, bukannya membatalkannya.

“(Apabila kita) alihkan subsidi, maksudnya subsidi masih diberikan. Diesel untuk pengangkutan awam, lori kecil, pikap, peniaga semua mendapat manfaat, malah individu biasa dengan pendapatan bawah RM100,000 setahun juga mendapat manfaat atau kita mengagihkannya kepada keluarga supaya mereka dapat subsidi minyak setiap bulan sebanyak RM200, RM300, RM400 atau RM500,” katanya.

@norlizaann7 #CapCut #PeneranganWanitakeadilancabangkualapilah #KomunikasiWanitaKeadilan#CabangKualaPilah #wanitakeadilanCabangKualaPilah #wanitakeadilan #fypシ゚viral #rafiziramli #PRKsungaiBakap #MalaysiaMadani #PMX ♬ original sound – Norlizaann

Rafizi juga meyakini bahawa rakyat akan lebih faham bagaimana subsidi itu disalurkan kepada isi rumah jika dibandingkan dengan memberikannya secara terus kepada syarikat minyak.

Sebelum ini, Rafizi telah melaporkan bahawa kerajaan dijangka perlu menanggung subsidi melebihi RM100 bilion setahun jika harga minyak mentah dunia mencapai AS$100 setong, melainkan reformasi dilakukan terhadap sistem subsidi.

Menurutnya, perbincangan mengenai subsidi yang berpandukan sasaran tidak dapat dielakkan apabila melibatkan perubahan besar yang perlu dilakukan untuk mengukuhkan kedudukan kewangan negara.

Baca Lagi:
Kaki wanita diseret bas ketika ambil bagasi, dakwa badan tersepit di tempat penyimpanan bawah bas
Wanita hamil 7 bulan kena buang kerja jadi rider selepas kantoi suami tolong hantar pesanan
Pinjam RM50,000, terima RM27,000 sahaja, sekarang lelaki ini kena tanggung hutang Ah Long sebanyak RM4 juta
CATEGORIES