Pemuda jual wang kertas RM1 nombor siri 88888888 jadi perhatian ramai selepas ia berjaya dijual RM1,000 sekeping

Pemuda jual wang kertas RM1 nombor siri 88888888 jadi perhatian ramai selepas ia berjaya dijual RM1,000 sekeping

Pemuda jual wang kertas RM1 nombor siri 88888888 jadi perhatian ramai selepas ia berjaya dijual RM1,000 sekeping. Siapa sangka wang kertas RM1 yang masih boleh digunakan dalam pasaran mampu memberi nilai berlipat ganda.

Ramai yang tertanya-tanya mengenai keistimewaan wang kertas RM1 milik seorang pemuda ini sehingga ia dibeli pada harga RM1,000 oleh seorang pengumpul wang lama, baru-baru ini.

Perkongsian video mengenai seorang pemuda yang menerima RM1,000 selepas menjual wang kertas RM1 menjadi tular sehingga lebih 3.4 juta tontonan di TikTok.

Pemuda jual wang kertas RM1 nombor siri 88888888 jadi perhatian ramai selepas ia berjaya dijual RM1,000 sekeping

Berkongsi cerita kepada mStar, pengumpul wang lama yang lebih dikenali sebagai Ah Kai berkata, wang lama merupakan sebahagian bisnes dan juga adalah hobinya sejak dulu.

“Saya suka kumpul duit Malaysia dan Malaya sebab saya suka dan cinta negara ni. Saya suka sejarah Malaysia.
“Hobi ini bermula sejak saya kecil, tapi betul-betul menjadikannya sebagai bisnes bermula tahun 2012,” kata pemuda yang berasal dari Butterworth, Pulau Pinang ini.

Ah Kai yang berusia 31 tahun menjelaskan bahawa RM1 yang masih digunakan sekarang tidak begitu istimewa kerana wang kertas yang ditandatangani oleh bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz masih terlalu banyak.

“Tapi dalam video ni, duit dia bernilai tinggi kerana nombor sirinya semua sama iaitu lapan, dan saya suka. Sebab itulah saya beli dengan harga tinggi.

“Saya tawar (nilai) dan dia bersetuju dan amat gembira sebab kedai lain hanya boleh beli antara RM300 hingga RM700. Tapi saya beri dia RM1,000,” katanya.

@wanglamamalaysia Rezeki Abang John dapat RM1000🙏🙏 #WangLama #Malaysia #WangLamaMalaysia #DuitLama #SyilingLama #Collection #Koleksi #DuitMalaysia #高价收购旧钞票 #收购旧钞票 #高价收购旧钞 #Antik #收购旧硬币 #JualBeliDuitLama #Penang ♬ original sound – Ah Kai Wang Lama

Mengulas lanjut, Ah Kai memberitahu, nombor siri lapan tersebut bukan sahaja dianggap bertuah, malah ia merupakan antara nombor pilihannya.

“Semua nombor yang sama memang susah dapat dan menjadi rebutan ramai pengumpul wang. Ini yang kita namakan nombor ‘solid’.

“Saya ada banyak koleksi nombor ‘solid’. Saya kumpul nombor siri satu, tiga, tujuh, lapan dan sembilan. Nombor lapan ini macam Huat Ong (kemakmuran dan tuah) bagi orang Cina,” ujarnya sambil menambah keluarganya mengusahakan bisnes pakaian dan mempunyai kilang sendiri.

Baru-baru ini, Ah Kai menerima gambar wang kertas RM1 dengan nombor siri lapan menerusi WhatsApp daripada seorang pemuda sebelum mengadakan pertemuan di Kuala Lumpur.

Pemuda jual wang kertas RM1 nombor siri 88888888 jadi perhatian ramai selepas ia berjaya dijual RM1,000 sekeping

“Saya pandu kereta dari Pulau Pinang untuk berjumpa dengan dia, dan jumpa beberapa pelanggan pada hari tersebut. Selepas itu, saya balik semula ke Pulau Pinang,” katanya.

Bagi pemuda ini, dia menganggap satu kepuasan setiap kali melakukan urus niaga dan memperoleh wang kertas lama yang menjadi pilihannya.

Setakat ini, Ah Kai mempunyai koleksi hampir 500 keping wang kertas Malaysia dan Malaya, termasuk beberapa negara lain seperti Singapura dan China.

“Saya jual juga (wang lama) tapi kepada ahli grup saja yang mempunyai hobi ini, kadang-kadang kita tukar… tukar jika saya ada lebih dan dapatkan yang belum ada.

“Memang sangat gembira apabila dapat barang yang disukai dengan harga mampu milik,” katanya lagi.

Baca Lagi:
Semasa cuti penggal persekolahan guru boleh diarah hadir bertugas
Umum keluar UMNO, rupanya belum jadi ahli UMNO
Ini fungsi sebenar butang ‘soak’ di mesin basuh yang ramai belum tahu
CATEGORIES