Pelancong asing menetap di hotel Malaysia terkejut jumpa kamera tersembunyi dalam bilik

Pelancong asing menetap di hotel Malaysia terkejut jumpa kamera tersembunyi dalam bilik

Pelancong asing menetap di hotel Malaysia terkejut jumpa kamera tersembunyi dalam bilik. Pasangan dari China berkongsi rasa terkejut dengan pengalaman tinggal di salah sebuah hotel di Sabah apabila menemui sebuah kamera yang disembunyikan di sebalik soket elektrik.

Dalam perkongsiannya di laman Xiaohongshu, media sosial yang terdapat di China, wanita itu menulis bahawa dia dan suaminya menempah bilik hotel di Kota Kinabalu melalui Airbnb.

Selepas mendarat di lapangan terbang pada pukul 2 pagi dan tiba di bilik pada pukul 3 pagi, mereka membuat pemeriksaan di bilik hotel bagi memastikan tiada sebarang kamera yang tersembunyi.

Pelancong asing menetap di hotel Malaysia terkejut jumpa kamera tersembunyi dalam bilik

Difahamkan apabila suaminya memancarkan lampu telefon ke arah soket elektrik tersebut, kelihatan seperti pantulan cahaya. Mereka kemudiannya bertindak membuka soket elektrik tersebut dan terkejut apabila mendapati kamera tersembunyi diletakkan di antara dua port USB.
Pasangan terbabit kemudiannya terus menghubungi ejen hotel tersebut melalui Airbnb. Bagaimanapun tiada balasan yang mereka dapat, “Saya tidak tahu sama ada dia buntu untuk menjawab atau apa,” tulisnya.

Tambah wanita itu, memandangkan kamera tersembunyi itu menghadap katil, dia takut untuk menanggalkan pakaian atau mandi.

Keesokan paginya, wanita itu menghubungi Airbnb. Mereka diminta untuk keluar dan mencari penginapan lain. Dia kemudiannya dibantu oleh seorang wanita tempatan untuk membuat laporan polis.

Lebih mengejutkan lagi, ejen hotel tersebut telah menuduh pasangan tersebut membuat tuduhan palsu kerana mahu mengelak daripada membayar wang penginapan sebanyak RM400.

“Mengapa saya perlu melalui semua masalah ini hanya untuk mengelak daripada membayar RM400 semalam untuk penginapan? Rancangan bulan madu kami terganggu sepenuhnya!” katanya tegas.
“Polis juga menyuruh saya memadamkan hantaran itu daripada media sosial, saya lakukan tanpa berfikir dua kali. Tetapi selepas kembali ke negara asal, saya memutuskan untuk berkongsi semula siaran itu sekali lagi untuk memberi amaran kepada orang lain kerana ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja,” tulisnya.
Baca Lagi:
Bekas penjaga gol terbaik Asia Tenggara jadi tukang masak restoran
“Setiap kali exam aku dapat A, bila aku tidur dalam kelas cikgu doakan aku gagal, 2 tahun aku gagal exam, akhirnya ini yang aku buat dekat cikgu”
Ibu 3 anak kantoi curi telur, polis sebak bila tahu cerita sebenar, siap tolong belikan barang
CATEGORIES