Peguam kerjaya terhormat, mulia dan baik, ini peranan sebenar mereka di mahkamah yang ramai tak tahu

Peguam kerjaya terhormat, mulia dan baik, ini peranan sebenar mereka di mahkamah yang ramai tak tahu

Peguam kerjaya terhormat, mulia dan baik, ini peranan sebenar mereka di mahkamah yang ramai tak tahu. Perhatian meluas orang ramai dalam beberapa kes mahkamah baru-baru ini sedikit-sebanyak membentuk pandangan yang negatif terhadap kerjaya peguam. Disebabkan tindakan yang dikatakan tidak profesional oleh beberapa peguam, seluruh kerjaya tersebut dipandang serong masyarakat.

Tidak ketinggalan, kepercayaan bahawa menjadi peguam bermakna meletakkan sebelah kaki di neraka dan sebelah lagi di syurga sangat popular, sehingga para peguam sering dilihat antagonis. Lebih-lebih lagi jika diketahui peguam tersebut mewakili orang kena tuduh (OKT), lagilah bermacam tohmahan dilemparkan.

Peguam kerjaya terhormat, mulia dan baik, ini peranan sebenar mereka di mahkamah yang ramai tak tahu

“Prinsip undang-undang yang dipegang oleh pengamal undang-undang dan mahkamah ialah “tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah”. Maksim undang-undang ini adalah panduan bagi memastikan mahkamah memeriksa dan menyemak terlebih dahulu serta memberikan ruang kepada OKT untuk didengari pembelaan mereka.
“Sekiranya kita terlalu cepat menghukum tanpa mengetahui fakta sebenar dan mahkamah pula terus menghakimi tanpa usul periksa, boleh jadi kita semua akan berada di bawah undang-undang rimba dan terbuka kepada penganiayaan,” kata Ahmad Azri Abdullah.

Beliau yang merupakan Peguam Bela dan Peguam Cara Mahkamah Tinggi Malaya berkata, walaupun seseorang peguam mewakili OKT, peguam tersebut tetap mempunyai tugas sebagai ‘pegawai mahkamah’ yang bertanggungjawab membantu mahkamah menyampaikan keadilan yang tepat.

Peguam kerjaya terhormat, mulia dan baik, ini peranan sebenar mereka di mahkamah yang ramai tak tahu

AHMAD AZRI ABDULLAH

Demi keadilan

Malah, jelas beliau, tugas seorang peguam bela terhadap OKT sangat penting, tidak kira sama ada OKT bersalah atau tidak.

“Kalau OKT tidak bersalah, pastilah peranan peguam bela itu penting untuk membebaskan OKT dari tuduhan tidak benar. Jika OKT bersalah, peguam bela berperanan menyampaikan pembelaan, memeriksa keterangan pihak pendakwaan dan memastikan anak guamnya dituduh dengan pertuduhan yang tepat.
“Seandainya OKT telah disabitkan kesalahan, peguam bela juga perlu membantu mahkamah dalam proses mitigasi (rayuan meringankan) hukuman,” jelasnya.

Sistem kehakiman dibentuk untuk mencapai keadilan. Apa-apa peraturan atau ketetapan di mahkamah diwujudkan supaya mahkamah dapat membuat keputusan dengan seadil mungkin. Begitu juga peranan peguam.

Menurut Ahmad Azri, anda boleh mewakili diri sendiri dalam kes jenayah mahupun tuntutan sivil namun tanpa peguam, ada kemungkinan anda terjerat dalam teknikal perundangan.

“Tanpa peguam, saya fikir keadilan sukar dipenuhi. Apatah lagi Malaysia mengamalkan sistem adversarial, yang mana mahkamah membuat keputusan berpandukan hujahan-hujahan yang dikemukakan oleh para peguam.
“Jika kita mahu mahkamah memberikan keputusan yang tepat dan adil, ia perlu dimulakan oleh hujahan para peguam untuk meyakinkan mahkamah,” ujarnya.

Jangan padam mimpi bakal peguam

Salah faham masyarakat terhadap profesion peguam mungkin memberi kesan kepada kanak-kanak atau remaja yang sebelum ini memasang cita-cita menjadi peguam. Seperti kerjaya lain, peguam mempunyai peranannya dalam masyarakat dan kita sentiasa perlu melahirkan lebih ramai peguam berkualiti serta jujur sepanjang masa.

Ahmad Azri berpandangan, selagi berpegang dengan etikanya, peguam akan terus menjadi profesion yang dihormati dan diperlukan.

Sehubungan itu, kata beliau, cara terbaik untuk mengubah pandangan serong masyarakat terhadap peguam adalah dengan melahirkan lebih ramai peguam yang baik dan bermanfaat kepada masyarakat.

“Seperti mana bidang kerja lain, kerjaya sebagai peguam juga adalah kerjaya yang terhormat, mulia dan baik. Apa-apa pekerjaan pun jika disusuli niat buruk, pasti buruk hasilnya. Kalau niat baik, baiklah hasilnya.
“Untuk anda yang berminat menjadi peguam, saya persilakan dan ucapkan selamat maju jaya. Tidak perlu risau kepada pandangan salah yang melihat peguam ini sebagai jahat atau pembela orang jahat,” ujarnya.
Baca Lagi:
Ramai tak tahu rupanya ada ‘sesuatu’ dibawah penutup periuk nasi elektrik, wanita ini dedah lepas 20 tahun baru tahu fungsi sebenarnya
Ustaz dedah cara ikhtiar hamil, boleh cuba minum air kelapa bakar, ini cara buatnya
Kecoh penduduk kampung gali semula kubur lelaki yang baru meninggal sebulan selepas dengar bunyi dentuman kuat dari dalam tanah
CATEGORIES