‘Patutlah lama tak nampak berlakon’, rupanya ini yang terjadi pada Saharul Ridzwan

‘Patutlah lama tak nampak berlakon’, rupanya ini yang terjadi pada Saharul Ridzwan

‘Patutlah lama tak nampak berlakon’, rupanya ini yang terjadi pada Saharul Ridzwan. SIAPA sangka fokus yang lebih ditumpukan kepada urusan perniagaan membuatkan sudah setahun Saharul Ridzwan, 33, tidak muncul dengan drama baharu di televisyen.

Saharul berkata, tindakan ‘menyepi’ seketika itu sama sekali tiada kaitan dengan merajuk atau apa saja sebab lain membabitkan industri, cuma dia yang memilih mahu memberi tumpuan kepada empayar perniagaan yang ingin dibina.

'Patutlah lama tak nampak berlakon', rupanya ini yang terjadi pada Saharul Ridzwan

“Saya menyepi diri seketika daripada lakonan kira-kira setahun ini, bukan sebab merajuk atau apa-apa pun. Tapi, saya memang nak fokus pada perniagaan saja. Saya mahu membuat perkara baharu dalam hidup seperti berniaga sehingga usaha dibuat itu membuahkan hasil yang berjaya.
“Lagipun, bukan mudah berniaga sebenarnya. Daripada pengalaman saya sendiri, pernah juga gagal dalam beberapa perniagaan diusahakan sebelum ini. Bagaimanapun sekarang, Alhamdulillah perniagaan semakin stabil dan saya amat bersyukur,” katanya.

Menurut bapa tiga anak itu, dia masih mahu berlakon lagi serta ada juga menerima tawaran lakonan baharu. Cuma, dia selesa meneliti watak dan jalan cerita termasuk memastikan kelapangan masa kerana perniagaan juga perlvk4n diurus dengan baik.

 'Patutlah lama tak nampak berlakon', rupanya ini yang terjadi pada Saharul Ridzwan

Berbicara mengenai filem Coast Guard lakonannya, Saharul berkata, dia amat teruja kerana karya aksi yang dijayakan penggambarannya pada 2018 itu akan menemui penonton di seluruh pawagam tanah air mulai 2 Februari depan.

“Coast Guard ini amat bermakna dan terkesan di hati saya kerana inilah hasil arahan terakhir, Pitt Hanif sebelum dia men1ngg4l dunia. Sepanjang bekerja dengan arw4h dalam filem ini, dia banyak memberikan semangat dan kata-kata motivasi kepada saya.

“Arwh juga seorang yang amat komited dalam memaparkan kreativiti hasil kerjanya. Dia cepat berfikir dan bertindak untuk menghasilkan sesuatu babak kerana dia mempunyai banyak idea yang tidak disangka-sangka.

“Arwh sangat yakin dengan bakat lakonan saya untuk menjadi salah seorang pegawai penyiasat dalam filem ini. Alhamdulillah, saya juga mendapat banyak pengalaman baharu yang sangat mencabar sebagai pelakon. Ia memang tak boleh saya lupakan,” katanya.

Menurut Saharul, antara pengalaman mencabar baginya ialah apabila perlu berada di dalam bilik gelap dan dipenuhi asap yang membuatkan dia harus berjuang melawan ketakutan diri sendiri. Selain itu, dia juga ditinggalkan bersendirian di tengah-tengah laut selama sejam selepas melakonkan babak aksi.

“Kalau minta saya lakonkan semula babak-babak itu sekarang, saya tidak akan sanggup melakukannya lagi. Bagi saya, cukuplah dengan apa yang sudah dibuat ketika menjayakan proses penggambaran filem Coast Guard ini. Apapun, impian saya untuk berlakon filem aksi sudah tercapai,” katanya.

Selain Saharul sebagai salah seorang pelakon utama, Coast Guard turut dibintangi Julia Farhana Marin dan Datuk Fizz Fairuz.

Baca Lagi:
7 sebab lelaki Melayu suka gadis Cina, Korea atau Jepun berbanding wanita Melayu
Lelaki jumpa ‘Tiger Cat Fish’ di sungai Malaysia
Apartment top 10 paling berhantu di Port Dickson, wanita cerita diganggu semasa bercuti
CATEGORIES