Pasangan suami isteri jadi jutawan segera selepas terjumpa sesuatu berbentuk ‘tin cawan’ yang berisi duit syiling emas

Pasangan suami isteri jadi jutawan segera selepas terjumpa sesuatu berbentuk ‘tin cawan’ yang berisi duit syiling emas

Pasangan suami isteri jadi jutawan segera selepas terjumpa sesuatu berbentuk ‘tin cawan’ yang berisi duit syiling emas. Disangka kabel dipasang bawah lantai, rupanya syiling emas bernilai RM1.3 juta. Pasangan suami isteri dari Britain ini pada mulanya menemui beberapa kabel elektrik biasa di bawah rumah yang sudah didiami selama lebih 10 tahun itu. Namun begitu, sebaik sahaja cuba mengerjakan lantai dapur, mereka telah menemui tin cawan yang bila diperiksa, rupanya berisi dengan syiling-syiling lama yang bernilai tinggi.

Difahamkan jumlah syiling yang ditemui oleh pasangan suami isteri ini di kawasan Kampung Ellerby, North Yorkshire adalah sebanyak 264 keping syiling yang bernilai £250,000 (RM1.3 juta).

Disangka Kabel Bawah Lantai, Suami Isteri Terkejut Menemui Syiling Emas Berusia 400 Tahun Bernilai RM1.3 JUTA

Syiling yang pada mulanya disangka kabel bawah lantai

Pasangan suami isteri jadi jutawan segera selepas terjumpa sesuatu berbentuk 'tin cawan' yang berisi duit syiling emas

Cawan tin logam itu ditemui tertimbus dalam lantai konkrit yang setebal 15 cm.

Pasangan suami isteri yang teruja dengan penemuan duit syiling itu pun segera menghubungi firma lelongan di Spink & Son di London bagi mendapatkan pandangan mereka mengenainya.Disangka Kabel Bawah Lantai, Suami Isteri Terkejut Menemui Syiling Emas Berusia 400 Tahun Bernilai RM1.3 JUTA

Pegawai yang datang ke rumah mereka kemudiannya memberikan pendapatnya mengenai syiling tersebut.

Duit syiling emas itu ternyata merupakan milik keluarga saudagar kaya dari bandar Hull, Fernley-Maisters. Fernley-Maisters merupakan pengimport dan pengeksport kayu balak, arang batu dan bijih besi. Selain itu, generasinya yang seterusnya juga pernah berkhidmat sebagai anggota Parlimen pada awal tahun 1700-an dahulu.Disangka Kabel Bawah Lantai, Suami Isteri Terkejut Menemui Syiling Emas Berusia 400 Tahun Bernilai RM1.3 JUTA

Antara syiling emas yang ditemui pasangan suami isteri ini adalah bertarikh dari 1610 hingga 1727 ketika pemerintahan Raja James I, Charles I dan George I.

Baca Lagi:
Semua terkejut isteri tiba-tiba suruh kahwin lagi satu, rupanya semua itu berpunca dari WhatsApp lama
Tular wanita nyanyi lagu dangdut siap gelek-gelek di majlis pengajian agama
Peguam terharu bapanya selalu sediakan bekal, siap ‘tranfer’ RM200 setiap hari risau tak makan
CATEGORIES