Pakistan ditengelami banjir terburuk dalam sejarah, tiada lagi daratan yang selamat

Pakistan ditengelami banjir terburuk dalam sejarah, tiada lagi daratan yang selamat

Pakistan ditengelami banjir terburuk dalam sejarah, tiada lagi daratan yang selamat.

Sekurang-kurangnya 1/3 kawasan Pakistan ditenggelami banjir, menurut Menteri Iklimnya, Sherry Rehman, yang menyifatkan antara terburuk dalam sejarah.

”Situasi sekarang seolah-olah satu lautan besar, tiada lagi kawasan daratan untuk kami alirkan air.

”1/3 Pakistan kini benar-benar ditenggelami banjir, ia melepasi semua sempadan dan kebiasaan yang kami jangka dan pernah lihat sebelum ini.

”Pakistan tidak pernah melihat bencana seperti ini,” kata Sherry yang turut mengakui bahawa krisis yang dialami negaranya tidak boleh dibayangkan setakat ini.

Pakistan ditengelami banjir terburuk dalam sejarah, tiada lagi daratan yang selamat

Pakistan sebelum ini dilanda musim moonson yang bermula Jun lepas. Sejak itu, negara berkenaan turut merekodkan penerimaan hujan paling lebat dalam sejarah, dengan sebahagiannya menyalahkan perubahan iklim sebagai puncanya.

Bencana tersebut menyebabkan kemusnahan infrastruktur seperti jalan raya dan kawasan kediaman selain menjejaskan kawasan pertanian, turut meragut sekurang-kurangnya 1,136 maut dan berjuta lagi kehilangan tempat tinggal.

Bercakap kepada BBC, Menteri Luar, Bilawal Bhutto-Zardari berkata, satu pertiga daripada angka korban tersebut dipercayai melibatkan kanak-kanak, sambil menambah bahawa situasi sebenar kerosakkan dan kemusnahan masih lagi belum jelas ketika ini.

Data rasmi ketika ini menganggarkan sekurang-kurang 33 juta orang penduduk Pakistan, iaitu setiap seorang daripada tujuh orang, terjejas dalam bencana banjir bersejarah ini.

Beribu-ribu penduduk yang tinggal di kawasan pergunungan juga diminta segera berpindah ke kawasan selamat. Bagaimanapun, dengan situasi yang mendesak, ramai yang masih menanti untuk diselamatkan biarpun angkatan tentera negara itu mengerahkan pelbagai aset-asetnya seperti helikopter untuk turut serta dalam misi menyelamat.

Bagi mereka yang berjaya menyelamatkan diri, kini tepaksa berhimpit di beberapa kem penempatan sementara yang dibuka oleh kerajaan.

Mengikut rekod, Pakistan pernah dilanda banjir pada 2010 yang meragut sekurang-kurangnya 2,000 nyawa. Banjir berkenaan dianggap yang terburuk dalam sejarah negara itu setakat ini.

Baca Lagi:

Rosmah Mansor berhati syaitan!, Fazley Yaakod dan isteri dedah perbuatan terkutuk buat ramai netizen terkejut!

Kerana percaya akan mendapat wang berjuta-juta dari scammer, warga emas hilang RM1.87 juta

[VIDEO] Aliff Syukri kena ‘sound’ setepek dengan Apak Khalifah

Leave a Reply

Your email address will not be published.