“Netizen tak pernah salah”, Syed Saddiq akhirnya mengaku ‘tersilap’ dalam perlumbaan 13 Triathlon Desaru 2024

“Netizen tak pernah salah”, Syed Saddiq akhirnya mengaku ‘tersilap’ dalam perlumbaan 13 Triathlon Desaru 2024

“Netizen tak pernah salah”, Syed Saddiq akhirnya mengaku ‘tersilap’ dalam perlumbaan 13 Triathlon Desaru 2024. Lima jam selepas menafikan tuduhan menipu untuk menduduki tempat ketiga dalam perlumbaan 13 Triathlon Desaru 2024 yang berlangsung hujung minggu lepas, Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengakui kesilapannya.

Dalam video Instagram Reel, bekas menteri belia dan sukan itu mengesahkan bahawa selepas berbincang dengan penganjur, status perlumbaan beliau diubah kepada DNF (Did Not Finish).

Syed Saddiq, seperti dilaporkan, menyatakan bahawa beliau telah menyelesaikan tiga pusingan dalam acara berbasikal sebagaimana yang diperlukan, tetapi kesilapannya adalah tidak menyelesaikan pusingan pertama sebagai sebahagian daripada jarak 40km yang ditetapkan untuk kategori perlumbaan jarak Olimpik.

"Netizen tak pernah salah", Syed Saddiq akhirnya mengaku 'tersilap' dalam perlumbaan 13 Triathlon Desaru 2024

Beliau berkata, pada masa itu beliau sudah merasakan ada sesuatu yang tidak kena kerana telah menamatkan pusingan lebih awal daripada yang dijangka.

“Saya segera memberitahu pasukan teknikal pertama tentang ini. Saya kemudian diberitahu bahawa tiada masalah, dan saya meneruskan perlumbaan. Pasukan teknikal pertama terdiri daripada dua pegawai yang mengesahkan perkara ini.

“Data terkini menunjukkan bahawa saya telah menyelesaikan tiga pusingan dan melepasi semua ‘checkpoint’, tetapi pusingan pertama saya adalah untuk perlumbaan Olimpik, bukan 113 (kategori perlumbaan triathlon).

“Tidak ada masalah dengan pusingan kedua dan ketiga, (dan ini) menjelaskan mengapa bukan dua pusingan sejauh 60km yang direkodkan, tetapi tiga pusingan sejauh 72km,” katanya.

Syed Saddiq menyertai 113 Triathlon Desaru 2024 pada hujung minggu lalu, menyelesaikan perlumbaan dalam masa lima jam 44 minit, menurut keterangan beliau di Instagram.

Beliau menolak tuduhan seorang pengguna media sosial yang mendakwa bahawa beliau ‘menamatkan acara berbasikal dengan hanya dua pusingan (60km)’, bukannya tiga pusingan sejauh 90km seperti yang ditetapkan.

Pengguna media sosial tersebut menyatakan bahawa Syed Saddiq tidak mungkin menamatkan acara itu dalam masa dua jam 37 minit, mengingatkan bahawa beliau mengambil masa tiga jam 31 minit dalam acara yang sama semasa perlumbaan Ironman pada bulan Mei.

Sebagai respons terhadap itu, pengguna media sosial lain menunjukkan data yang direkodkan pada aplikasi penjejakan larian dan berbasikal, Strava.

Syed Saddiq kemudian memaparkan rekod Strava yang menunjukkan beliau menamatkan perlumbaan dalam masa lima jam 47 minit.

“Saya tidak kongsikan (rekod ini) lebih awal kerana ada beberapa ‘fakta’ yang tidak tepat. Sebagai contoh, Apple Watch menunjukkan bahawa saya hanya berenang sejauh 100m, tetapi jarak sebenar yang direkodkan oleh perlumbaan adalah 2.25km.

“Pada masa yang sama, masa berjalan yang direkodkan juga lebih lambat daripada yang dilaporkan. Itulah sebabnya saya menunggu data rasmi,” katanya.

“Ini adalah kesilapan tidak disengajakan dari pihak saya. Walaupun saya menyemak semula isu ini semasa perlumbaan dan memberitahu pasukan teknikal, sebagai peserta, saya sepatutnya lebih bertanggungjawab,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Syed Saddiq (@syedsaddiq)

Baca Lagi:
Baru bebas 5 minit, lelaki ditangkap semula dengan polis
“Anak boleh tolong cari anak makcik?”
Pengetua sekolah wanita kena halau dari pejabat
CATEGORIES