Mydin jual minyak masak jenama sendiri dengan harga 5kg RM28.50

Mydin jual minyak masak jenama sendiri dengan harga 5kg RM28.50

Mydin jual minyak masak jenama sendiri dengan harga 5kg RM28.50. Pasar raya terkemuka tempatan, Mydin Mohamed Holdings Bhd (Mydin) antara peruncit yang menawarkan harga termurah bagi minyak masak iaitu serendah RM28.50 bagi lima kilogram (kg).

Sementara itu, menurut tinjauan Sinar Harian di tiga lagi pasar raya besar lain sekitar Lembah Klang mendapati bahawa minyak masak bagi lima kg masih dijual dengan harga yang sama atau sedikit murah dari yang ditetapkan kerajaan iaitu RM30.90.

Pengarah Urusan Mydin, Datuk Dr Ameer Ali Mydin berkata, harga minyak masak Ameera itu dijual dengan harga rendah kerana ia dibuat atas jenama Mydin sendiri.

Mydin jual minyak masak jenama sendiri dengan harga 5kg RM28.50

“Kami berani letakkan dengan harga murah memandangkan minyak masak Ameera ini merupakan Pengeluar Peralatan Asal (OEM) bersama Mydin. Ia dikeluarkan atas jenama Mydin sendiri.

“Jadi, kami tidak perlu bayar kos pengiklanan, penjenamaan dan sebagainya untuk mempromosikannya. Oleh sebab itu ia boleh dijual dengan harga yang sebegitu berbanding jenama yang lain.

“Selain itu, kami juga tidak mengambil untung yang terlalu banyak dengan penjualan minyak masak ini,” katanya kepada Sinar Harian pada Khamis.

Mydin jual minyak masak jenama sendiri dengan harga 5kg RM28.50

Pada 1 Disember, harga runcit maksimum minyak masak bagi tempoh 8 Disember 2022 hingga 7 Januari 2023 kekal pada RM6.90 sekilogram, RM13.30 bagi dua kilogram (kg), RM19.60 bagi 3kg dan RM30.90 bagi 5kg.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Azman Mohd Yusof berkata, penetapan harga itu berdasarkan purata harga minyak sawit mentah dunia (CPO).

Ulas Ameer, bagi minyak masak jenama lain, harga masih dijual dengan harga sama atau sedikit rendah mengikut ketetapan kerajaan.

Mydin jual minyak masak jenama sendiri dengan harga 5kg RM28.50

Ditanya mengenai kemungkinan untuk menurunkan harga minyak, beliau berkata, ia adalah tertakluk kepada pengumuman kerajaan dan juga purata harga minyak sawit mentah.

“Barang (minyak) ini kena ikut harga pasaran. Kalau kerajaan umum turun, jadi kita kena ikut. Kalau naik, kita juga terpaksa naikkan harga. Pembekal akan ikut arahan daripada kerajaan,” ujarnya.

Oleh yang demikian, beliau menasihatkan agar orang ramai dapat membuat pilihan bijak dengan membandingkan harga terlebih dahulu sebelum membelinya.

Baca Lagi:
Abang Foodpanda cuak terima order tengah malam area kubur, sekali ini yang jadi
“Pak cik jual kerepek, adik nak beli tak? Kalau beli adik pelanggan pertama pak cik hari ni”
Niat nak berjimat order ‘ice water’, sekali yang sampai air bapak mahal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *