Mulai 1 Oktober sijil kursus kahwin ada tarikh luput, hanya laku 10 tahun sahaja

Mulai 1 Oktober sijil kursus kahwin ada tarikh luput, hanya laku 10 tahun sahaja

Mulai 1 Oktober sijil kursus kahwin ada tarikh luput, hanya laku 10 tahun sahaja. SIJIL kursus kahwin atau pra perkahwinan adalah salah satu dokumen yang dikemukakan semasa membuat permohonan kepada pejabat agama Islam daerah masing-masing.

Ramai yang memilih untuk mengikuti kursus ini lebih awal dan tidak menunggu di saat akhir bagi mengelakkan kekalutan.

Kursus yang biasanya diadakan selama dua hari akan menyentuh pelbagai topik penting sebagai persediaan mental dan fizikal bakal suami dan isteri sebelum mereka menempuhi alam perkahwinan.

Mulai 1 Oktober sijil kursus kahwin ada tarikh luput, hanya laku 10 tahun sahaja

Selepas mengikuti pelbagai modul seperti Akidah & Ibadah, Akhlak Hubungan Dalam Keluarga, Pengurusan Kesihatan Keluarga, Perkahwinan & Prosedur dan sebagainya, peserta akan menerima sijil pra perkahwinan pada hari tamat kursus.

Jika sebelum ini sijil berkenaan sah dan laku seumur hidup, pengumuman terbaru Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mendedahkan dokumen tersebut mempunyai ‘tarikh luput’:

1-BERMULA 1 OKTOBER INI, PENGARAH JABATAN AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN (JAWI), DATUK MOHD AJIB ISMAIL BERKATA TEMPOH SAH LAKU SIJIL KURSUS PRAPERKAHWINAN BERASASKAN MODUL BERSEPADU KURSUS PRAPERKAHWINAN ISLAM (MBKPI) BAGI TUJUAN PERMOHONAN KEBENARAN BERKAHWIN JAWI ADALAH TIDAK MELEBIHI TEMPOH 10 TAHUN.

2-Ia bagi pemohon berstatus teruna atau dara sebagaimana diputuskan dalam Mesyuarat Persidangan Ketua Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk Orang Islam (KPNCR) Seluruh Malaysia Kali Ke-2/2023 pada 22 Februari 2023.

3-SELAIN ITU, BERMULA 1 OKTOBER, PENETAPAN KADAR MINIMUM MAS KAHWIN DI WILAYAH PERSEKUTUAN ADALAH TIDAK KURANG DARIPADA RM300.

4-Penetapan ini telah dibuat oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dalam sidang mesyuaratnya kali ke-162 pada 22 Februari 2023 dan telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 19 Mei 2023.

5-Mohd Ajib berkata demikian dalam sesi dialog Pengurusan Tertinggi JAWI bersama Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk Orang Islam Wilayah Persekutuan dan Penolong Pendaftar mengenai isu-isu perkahwinan, perceraian dan rujuk bagi memantapkan lagi pengurusan dan penyampaian JAWI kepada para pelanggan dan umat Islam umumnya.

Perkara berkenaan turut dikongsikan pengguna TikTok @kursuskahwinkualalumpur.

Warga maya rata-rata terkejut mengetahui hebahan berkenaan. Ujar mereka:

– “Saya punya sudah 13 tahun tersimpan. Tak guna lagi, nasib baik ambil kursus awal.”

– “Permohonan nikah selepas Oktober 2023, sijil kursus tidak boleh melebihi 10 tahun.”

– “Saya kursus 2017 lagi,sampai ke sekarang tak kahwin. Peram sijil aku tu. Orang cakap bab kahwin kita senyum sahaja.”

– “Buat macam ni lebih baik, biar lekat ilmu kepada bakal pengantin.”

Baca Lagi:
Dusuki masih tak puas hati, sindir Mujahid lepas tarik rayuan di mahkamah
Mahal rupanya gaji kerja tukang tukar mentol, sehari dibayar RM80k
Kawan susah bayar hutang, boleh bawa kes ke mahkamah tanpa peguam, ini caranya
CATEGORIES