“Mula-mula Ingat RM78”, wanita terkejut kena bayar cuci kereta RM780 di Pulau Pinang

“Mula-mula Ingat RM78”, wanita terkejut kena bayar cuci kereta RM780 di Pulau Pinang

“Mula-mula Ingat RM78”, wanita terkejut kena bayar cuci kereta RM780 di Pulau Pinang. Ramai dalam kalangan kita terutama golongan wanita agak kurang berpengalaman tentang selok-belok kenderaan.

Jadi tidak mustahil sekiranya mereka mudah ditipu atau terpedaya ketika berurusan dengan peniaga seorang diri.

Perkara sama nampaknya berlaku kepada seorang TikToker ini apabila dia tergamam setelah mendapat tahu perlu membayar RM780 ketika menghantar kereta untuk dicuci di Pulau Pinang baru-baru ini.

"Mula-mula Ingat RM78", wanita terkejut kena bayar cuci kereta RM780 di Pulau Pinang

Malah selepas kejadian tersebut, wanita kacukan Melayu, Vietnam, Champa dan Cina itu menjelaskan menerusi video di TikTok bahawa dia takut untuk berkongsi tentang kejadian berkenaan kepada suaminya.

“Apabila B40 cuba tiru (gaya hidup) T20 bersihkan kereta,” tulisnya pada video berkenaan.

Menurut May Vo Dyakonov, pada mulanya dia menyangka kedai cucian kereta itu menawarkan harga yang sangat berpatutan kerana dia hanya perlu membayar RM78 untuk servis cucian profesional.

“Kali pertama bawa kereta pergi cuci harga RM780. Saya ingat RM78. Pengalaman paling lawak dan memalukan sebab saya biasa-biasa saja (hidup sederhana).

“Setelah diberitahu harga, saya terfikir cajnya sangat murah. Boleh hantar cuci selalu. Tapi selepas saya hulur RM80, pekerja pusat cucian tu cakap harganya ialah tujuh lapang kosong (RM780).

“Dia berbangsa Cina, cakap bahasa Melayu pun pelat sikit. Jadi saya cakap tu RM80, maksudnya dia kena bagi baki pada saya,” katanya menceritakan semula kejadian sambil ketawa.

Kekeliruan itu akhirnya selesai selepas pekerja di premis berkenaan mengulangi harga yang perlu dibayar dalam bahasa Inggeris.

Menjelaskan lanjut, May berkata rupa-rupanya dia kurang jelas mengenai istilah polish dan coating yang ditawarkan kerana menganggap hanya servis cucian biasa.

Video tersebut meraih perhatian netizen kerana terhibur mendengar celoteh May tentang pengalamannya itu.

Namun rata-ratanya turut mengakui caj RM780 itu merupakan kadar biasa untuk jenis cucian secara profesional.

Bagaimanapun terdapat juga netizen yang beranggapan bahawa wanita itu menjadi mangsa scam pusat cucian kereta.

Enggan membiarkan ia terus menjadi persepsi tidak tepat, May kemudiannya tampil dengan video lain bagi menjelaskan tentang kronologi insiden berkenaan.

“Pada masa itu saya ada ternampak papan iklan di kedai itu menyatakan mereka menyediakan perkhidmatan cuci kereta, coating dan polish. Jadi saya minta dia buat semua khidmat yang ditawarkan tanpa tanya harga,” ujarnya.

Menurut wanita ini, keseluruhan servis yang dimintanya memakan masa sekitar tujuh jam.

Untuk rekod, video pertama dimuat naik May meraih lebih 1.4 juta jumlah tontonan.

Baca Lagi:

Pakar bedah paling laju di dunia, nak potong kaki, terpotong telur pesakit sekali

Pernah dipenjara selama 2 tahun setengah, jutawan ini derma wang tunai RM466 juta kepada semua penduduk kampung

Kisah Rambo Bentong yang ramai tak tahu, perogol paling jijik dan kejam di Malaysia
CATEGORIES