Menu Rahmah makanan berkualiti rendah, bos Mydin mula bersuara

Menu Rahmah makanan berkualiti rendah, bos Mydin mula bersuara

Menu Rahmah makanan berkualiti rendah, bos Mydin mula bersuara. Harga murah yang ditawarkan di bawah inisiatif Menu Rahmah tidak bermakna penjual menyajikan makanan yang berkualiti rendah kepada pengguna, kata pemilik pasar raya besar Mydin, Ameer Ali Mydin.

Dia berkata demikian sebagai maklum balas terhadap Ahli Parlimen Kapar Dr Halimah Ali, yang pada Selasa mengaitkan Menu Rahmah dengan kebimbangan mengenai “makanan berkualiti rendah” boleh mendedahkan orang ramai kepada risiko penyakit, termasuk kanser dan autisme.

Halimah sejak itu menafikan bahawa dia mengatakan bahawa makanan murah akan menyebabkan penyakit, tetapi hanya mengingatkan penjual untuk menyediakan makanan yang sihat dan tidak berkompromi dengan kualiti.

Menu Rahmah makanan berkualiti rendah, bos Mydin mula bersuara

Ameer memberitahu Malaysiakini hari ini tidak patut Halimah membuat andaian sedemikian dan menganggap kenyataannya sebagai menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai.

“Sebenarnya adalah sangat salah apabila dia beranggapan orang (penjual) akan memberikan makanan yang tidak berkualiti kerana kami menjual pada harga yang lebih murah.
“Sejak awal, terutamanya di Mydin, dan persatuan nasi kandar, kami telah menyatakan bahawa kualiti makanan tidak akan terjejas.
“Dia juga harus ingat bahawa kami berniaga dan kami berada di sini untuk perniagaan jangka panjang. Jika kami mula memberi makanan berkualiti rendah bukan sahaja reputasi Menu Rahmah akan terjejas, tetapi reputasi perniagaan kami sendiri, sama ada Mydin atau apa sahaja. ,” katanya.

Kata Ameer lagi, reputasi merupakan sesuatu yang sangat penting bagi pengendali perniagaan dan berkompromi terhadap kualiti akan memberi kesan jangka panjang ke atas perniagaan mereka.

Ahli perniagaan berpengalaman itu juga menafikan tanggapan bahawa peniaga akan rugi kerana menjual Menu Rahmah.

Menurutnya, had RM5 setiap hidangan boleh menampung kos makanan dan penjual masih mampu membuat keuntungan antara RM1 dan RM1.50 daripada setiap satu.

“Makanannya sama, tidak ada kompromi (mengenai kualiti), satu-satunya perkara ialah apabila anda menjual pada margin yang rendah, ia tidak akan menampung keseluruhan kos overhed kedai, atau kedai mamak atau apa sahaja perniagaan.

“Tetapi anda harus ingat, bukan semua orang datang untuk membeli Menu Rahmah, kita lihat hanya 15 peratus pelanggan yang membeli Menu Rahmah, jadi kita masih ada 85 peratus pelanggan membeli hidangan lain,” katanya.

Inisiatif Menu Rahmah telah dilancarkan oleh kerajaan pada Januari dalam usaha mengurangkan kos sara hidup. Melalui inisiatif itu, pelanggan boleh membeli makanan pada harga RM5 dan ke bawah, terdiri daripada nasi, ayam, atau ikan, dan sayur-sayuran dengan air kosong.

Halimah yang juga ahli parlimen PAS dilaporkan meluahkan kebimbangannya mengenai kualiti Menu Rahmah semasa perbahasan di parlimen pada Selasa.

Kenyataan itu telah mengundang maklum balas dalam talian.

Bagaimanapun, awal hari ini, Halimah ketika ditemui pemberita di parlimen menafikan yang dia bermaksud Menu Rahmah boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti autisme.

“Saya cuma cakap berhati-hati, jangan terlalu terdesak hanya kerana anda ingin mengatakan bahawa anda menyediakan makanan murah dan restoran terpaksa menerima tekanan kerajaan,” kata Halimah.

Ahli parlimen itu juga menegur pemberita apabila diasak untuk mengulas kenyataannya sebelum ini, berkata mereka tidak sepatutnya “memutar-belitkan” kata-katanya.

“Saya tidak mengatakan bahawa (makanan murah akan menyebabkan penyakit). Anda mempunyai etika anda sendiri, profesionalisme, jangan berputar.

“Anda menjejaskan rakyat… mereka sudah berada dalam tekanan mental, kami di sini untuk membantu rakyat, jangan buat lawak dan buang masa orang ramai untuk melakukan ini.

Sementara itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Salahuddin Ayub menyindir Halimah berhubung apa yang dikatakannya pada Selasa.

“Ohhhh. Baru saya sedar rupa-rupanya kanser ini tak wujud di dunia sehingga adanya Menu Rahmah,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Parlimen.

Seorang lagi ahli parlimen, Lee Chean Cheung (PKR-Petaling Jaya), melahirkan rasa kecewanya terhadap Halimah kerana membuat dakwaan sedemikian yang mengaitkan pemakanan dengan autisme, terutamanya memandangkan kelayakannya sebagai doktor perubatan.

Menurut Lee, menjadi pengetahuan umum bahawa makanan tidak menyebabkan autisme.

Halimah harus mengemukakan bukti saintifik untuk menyokong kenyataannya, tambah Lee, atau dia mesti meminta maaf kepada orang ramai kerana membuat kenyataan yang mengelirukan.

“Saya juga ingin menggesa Halimah menunjukkan bukti bahawa Menu Rahmah disediakan dengan makanan berkualiti rendah yang dihidangkan kepada pengguna,” katanya pada satu kenyataan.

Baca Lagi:
Dewan Negeri Selangor isytihar kerusi DUN Batang Kali kosong
Kitab Injil tertua dan paling lengkap di dunia dilelong RM220 juta
Lelaki ini dedah ada rahsia dibelakang resit ATM yang korang selalu buang tu
CATEGORIES