Menteri didakwa guna ilmu hitam santau Perdana Menteri mahu dapat jawatan

Menteri didakwa guna ilmu hitam santau Perdana Menteri mahu dapat jawatan

Menteri didakwa guna ilmu hitam santau Perdana Menteri mahu dapat jawatan. Menteri Alam Sekitar dan Iklim Maldives, Fathimath Shamnaz Ali Saleem, telah ditahan oleh polis di ibu negara Male atas tuduhan ilmu hitam terhadap Presiden Dr. Mohamed Muizzu.

Penangkapan ini telah mencetuskan kekecohan di kalangan orang ramai dan media tempatan.

Menurut laporan South China Morning Post, Shamnaz, yang memegang jawatan Menteri Negara untuk Alam Sekitar, Perubahan Iklim, dan Tenaga, ditahan pada Ahad bersama dua individu lain yang tidak dikenalpasti identitinya.

Menteri didakwa guna ilmu hitam santau Perdana Menteri mahu dapat jawatan

Penahanan Shamnaz selama seminggu ini merupakan sebahagian daripada siasatan yang sedang berlangsung.

Walau bagaimanapun, polis masih belum memberikan penjelasan terperinci mengenai sebab-sebab penahanan tersebut.

Media Maldives, The Sun, melaporkan bahawa Shamnaz dituduh melakukan ilmu hitam terhadap Presiden Dr. Mohamed Muizzu, tetapi pihak polis belum mengesahkan atau menafikan laporan tersebut.
Shamnaz memegang peranan penting dalam menangani isu perubahan iklim di Maldives, sebuah negara yang terletak di barisan hadapan krisis iklim global.

Menteri didakwa guna ilmu hitam santau Perdana Menteri mahu dapat jawatan

Pakar alam sekitar dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah memberi amaran bahawa kenaikan paras laut boleh menyebabkan Maldives hampir tidak dapat didiami menjelang akhir abad ini.

Walaupun amalan ilmu hitam tidak dianggap sebagai kesalahan jenayah di bawah undang-undang sekular Maldives, ia boleh dihukum penjara sehingga enam bulan di bawah undang-undang syariah Islam yang diberlakukan di negara majoriti Islam ini.

Masyarakat di pelbagai wilayah di Maldives sering melaksanakan upacara tradisional dengan kepercayaan bahawa upacara tersebut dapat membawa kebaikan kepada diri mereka sendiri dan melawan musuh.

Pada bulan April 2023, terdapat kejadian di mana seorang wanita berusia 62 tahun dibunuh oleh tiga jiran di kawasan Manadhoo selepas dituduh melakukan upacara sihir hitam. Walau bagaimanapun, polis tidak dapat menemui bukti yang menunjukkan bahawa wanita tersebut terlibat dalam amalan sihir.

Penahanan Shamnaz telah menimbulkan pelbagai reaksi dalam kalangan masyarakat dan menimbulkan perbincangan mengenai pengaruh kepercayaan tradisional terhadap kehidupan moden di Maldives.

Harapannya, pihak berkuasa dapat menyelesaikan siasatan ini secara adil dan telus untuk mengekalkan keharmonian dan kestabilan negara.

Baca Lagi:
Ramai tersentuh hati lihat peniaga OKU kopek durian guna satu tangan
Lelaki ini dedah rahsia pakai kereta lebih 5 tahun tak pernah rosak
Jeritan ‘hoi’ akak tudung hitam berjaya batalkan pukau dari 2 lelaki warga asing
CATEGORIES