Melaka pun dah ada jalan ‘glow in the dark’

Melaka pun dah ada jalan ‘glow in the dark’

Melaka pun dah ada jalan ‘glow in the dark’. Aspek keselamatan di tiga laluan yang dikategorikan sebagai gelap dinaik taraf dengan penggunaan garisan jalan bercahaya dalam gelap atau ‘glow in the dark’.

Exco Kerja Raya, Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Pengangkutan negeri, Datuk Hameed Mytheen Kunju Basheer berkata, setakat ini projek perintis dilaksanakan di Jalan Kemuning-Hutan Percha, Jalan Tehel-Bukit Katil dan Serkam.

Mengulas lanjut perkembangan inisiatif itu, Hameed berkata setakat ini ketiga-tiga projek berkenaan sedang dalam peringkat ujian dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) Melaka aktif menguar-uarkan panduan keselamatan kepada pengguna.

Melaka pun dah ada jalan 'glow in the dark'

“Penggunaan garisan bercahaya dalam gelap ini membabitkan jarak 500 meter bagi setiap laluan dan diharap usaha berterusan Kerajaan Negeri menerusi JKR dapat membantu mengurangkan risiko kemalangan jalan raya.
“Sepanjang tempoh percubaan ini kita mahu lihat impak dan keberkesanannya. Inovasi ini juga mampu menjimatkan kos penyelenggaraan berbanding memasang lampu jalan,” katanya kepada Melaka Hari Ini.

Beliau berkata, jika hasil kajian menunjukkan kesan memberansangkan, inovasi yang kini dilaksanakan di laluan dalam daerah Alor Gajah dan Jasin akan diperluaskan ke seluruh Negeri Melaka.

“Alhamdulillah, setakat ini kita menerima maklum balas positif daripada pemandu dan penunggang yang menggunakan laluan itu, garisan bercahaya menjadi penduan bagi mereka pada waktu malam. Tetapi kita juga perlu lihat daripada aspek keberkesanannya sebelum inisiatif ini diperluaskan lagi,” katanya.
Baca Lagi:
“Jangan sesekali tinggal isteri di rumah mentua kalau tak mahu jadi macam ini”
Masjid Al Rahma tawar gaji RM191,000 untuk jadi Imam sepenuh masa, ini syaratnya
“Jangan sesekali tinggal isteri di rumah mentua kalau tak mahu jadi macam ini”
CATEGORIES