Mahal rupanya gaji kerja tukang tukar mentol, sehari dibayar RM80k

Mahal rupanya gaji kerja tukang tukar mentol, sehari dibayar RM80k

Mahal rupanya gaji kerja tukang tukar mentol, sehari dibayar RM80k. Gaji RM80,000 sehari. Masyuk sangat ni. Dalam sehari dah dapat banyak tu, bayangkan kalau sebulan, mahunya berjuta ringgit. Kaya sangat ni.

Namun, nak dapat gaji RM80,000 itu tidaklah semudah yang disangka. Jiwa kena kental dan hati kering. Sanggup terima risikonya. Inilah yang perlu kena hadapi dan berbaloi dengan apa yang dapat itu.

Inilah yang dikatakan kerja paling bahaya di dunia. Hanya dengan menjadi tukang tukar mentol, mampu perolehi gaji RM80,000 sehari. Bukan calang-calang kerja ye!

Mahal rupanya gaji kerja tukang tukar mentol, sehari dibayar RM80k

Tukang tukar mentol, waktu kerja cuma sehari sahaja dan tugas yang dilakukan ini hanya 6 bulan sekali. Gaji memang masyuk. Tapi, biasanya kerja yang gaji tak realistik ini lebih terdedah kepada bahaya.

Bukan setakat terdedah pada bahaya, tapi silap langkah boleh membawa maut. Berapa ramai yang berani untuk melakukan kerja ini? Tugasnya cukup simple, hanya tukang tukar mentol, dibayar gaji USD20,000 atau RM80,000 sehari!

Tugasnya, kena panjat menara TV dengan ketinggian 1,500 kaki sambil memikul perkakas elektrik yang berat.

Kerja ini tidaklah semudah yang disangka, lebih-lebih lagi mereka yang ada rasa gayat dengan ketinggian.

Betapa gayatnya bila tengok gambar pekerja ini. Memang berbaloi dengan kerja yang dilakukan. Malah bukan sebarangan orang yang dapat lakukan. Hanya berkekelulusan tertentu seperti kejuruteraan elektrik dan perlu menjalani latihan tersendiri sebelum mejalankan tugas.

Berdasarkan Biro Statistik Buruh Amerika Syarikat, pekerja menara elektrik dan komunikasi di negara membangun menerima gaji purata tahunan berjumlah lebih RM271,249 atau (USD 67,000). Walaupun bayaran yang diberikan amat berbaloi, namun kerana risikonya membuatkan ramai takut untuk memohon. Sehingga kini, mengikut statistik di Amerika Syarikat, hanya 9,000 orang sahaja yang bekerja dalam bidang ini dan mereka menyasarkan lebih ramai untuk bekerja.

Baca Lagi:
Penjelasan pakar ini buat ramai akan ubah tabiat panaskan enjin kereta waktu pagi sebelum jalan
Rasa seperti mati hidup semula, Diva AA akhirnya sembuh dari sihir tapi tetap pendirian bermulut laser
Hanya ada 25 unit sahaja di dunia, Aeril Zafrel hadiahkan Brabus 900 Rocket Edition bernilai RM2.8 juta kepada Wawa Zainal
CATEGORIES