Lelaki jumpa loket emas, barang kemas lama ada wajah Ratu Victoria di Lipis

Lelaki jumpa loket emas, barang kemas lama ada wajah Ratu Victoria di Lipis

Lelaki jumpa loket emas, barang kemas lama ada wajah Ratu Victoria di Lipis. Artifak berupa barang kemas lama, duit syiling dan keris ditemukan seorang penduduk Kampung Budu di Sungai Rengai di Lipis baru-baru ini.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, penduduk terbabit, Abdul Rahman Bakar, 60, berkata, dia menjumpai empat subang emas, dua gelang emas, satu loket, empat gigi palsu tembaga secara tidak sengaja ketika sedang melepaskan mata kail yang tersangkut di akar pokok semasa memancing sungai berkenaan.

Barang kemas itu dipercayai terbenam dalam lumpur sejak puluhan tahun di lokasi yang menjadi tempat ramai penduduk sekitar memancing kerana masih banyak ikan eksotik yang menjadi kegemaran orang ramai di situ.

Lelaki jumpa loket emas, barang kemas lama ada wajah Ratu Victoria di Lipis

“Ketika mencari punca kail tersangkut di tanah berlumpur, saya terpegang objek keras yang dikenal pasti barang kemas dipercayai kepunyaan wanita Inggeris pada abad ke-18.
“Beberapa barang kemas itu sudah dijual kepada seorang peniaga di Lipis. Hanya tinggal sekeping loket yang agak istimewa sebagai koleksi keluarga,” katanya di sini semalam.

Abdul Rahman berkata, loket itu bertarikh 1934 memaparkan wajah Queen Victoria di muka depan manakala di muka belakang gambar burung kuang spesies merak.

Baca Lagi:
Budak 11 tahun hilang kedua belah kaki digilis lori simen gara-gara selamatkan kucing
Farid Kamil cerai Diana Daniella talak satu melalui Google Meet di mahkamah
Adik Neelofa buat hal lagi, tayang ‘body’ tapi lain pula yang netizen perasan
CATEGORIES