Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu

Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu

Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu. Pernahkah anda melihat kubur panjang? Sebenarnya banyak kubur-kubur zaman dahulu yang dikatakan sebagai kubur panjang. Antara yang boleh dilihat seperti di Pulau Besar, Melaka.

Di Pendang, Kedah, juga ada sebuah kubur panjang. Diceritakan bahawa dahulu kubur itu pendek saja tapi lama kelamaan ia semakin panjang. Apa kisah kubur panjang yang terletak dalam mukim Pekan Kubur Panjang di Pendang ini?

Menurut cerita lisan orang-orang tua dahulu, ia berpunca daripada janji yang tidak ditepati. Begini kisahnya…

Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu

Lebih 400 tahun yang lalu, ada dua beradik lelaki yang berasal dari Pattani, Thailand telah berhijrah ke Kampung Budi di Mukim Lesong, kita-kira 10 kilometer dari kawasan Kubur Panjang. Salah seorang daripada mereka dilantik menjadi ketua kampung.

Setiap kali selepas musim menuai, akan diadakan pertandingan sabung ayam di Kampung Mempelam Susu, sebuah perkampungan yang suatu ketika dahulu terletak di tepi sungai.

Pertandingan tersebut sangat popular ketika itu, tambahan pula di kawasan kampung itu terdapat sebuah gelanggang sabung ayam yang terbesar.

Dijadikan cerita, kedua beradik ini telah dicabar untuk bertarung sesama sendiri kerana keduanya mempunyai ayam sabung yang dibawa bersama.

Pada mulanya mereka enggan menyahut cabaran itu kerana tujuan asal mereka datang ke situ hanya untuk menjadi penonton saja, bukan bertanding. Tapi setelah didesak berkali-kali, akhirnya dua beradik tersebut setuju dengan syarat pemenang dilarang menyorak yang kalah.

Dalam perlawanan itu, ayam si abang telah kalah. Manakala si adik yang terlalu gembira ayamnya menang telah terlupa kepada perjanjian hingga bersorak kegembiraan bersama penonton yang menyaksikan perlawanan itu. Disebabkan rasa malu, si abang memulakan pergelutan yang menyebabkan kedua-duanya meninggal dunia.

Jenazah mereka diusung penduduk kampung untuk dikebumikan di Kampung Pulau Keramat. Namun, tiba-tiba kedua jenazah menjadi berat dan mereka terpaksa mengebumikan mayat si adik di situ juga, manakala mayat abangnya dibawa ke Kampung Pulau Keramat.

Diceritakan juga, keesokannya apabila penduduk kampung datang menziarahi kubur si adik, kedudukan batu nisannya telah berubah hingga menjadikan kubur itu kelihatan semakin panjang, padahal sebelum itu saiznya biasa sahaja seperti kubur-kubur lain.

Pernah dahulu jika kubur itu diukur, ukurannya sering berubah-ubah sehingga menimbulkan rasa pelik dalam kalangan penduduk setempat. Sejak itu ia digelar sebagai ‘Kubur Panjang’ sehingga kini.

Kubur panjang ini ini memang terletak dalam kawasan perkuburan. Batu nisannya hanyalah batu sungai dan jika dilihat, memang ia panjang. Jarang ada kubur sepanjang itu. Kawasan tanah perkuburan ini terletak di pinggir jalan raya utama pekan Kubur Panjang berhadapan dengan balai polis Kubur Panjang.

Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu

Menurut seorang bekas penghulu di mukim tersebut, suatu ketika dahulu, kubur panjang itu sering dikunjungi pelawat dari dalam dan luar negara. Mungkin kerana saiznya yang panjang, kubur si adik mudah mendapat perhatian. Bagaimana pula dengan kubur si abang?

Kubur si abang terletak di Kampung Pulau Keramat, tidak jauh dari Kubur Panjang. Ia terletak di dalam kawasan semak samun dan saiznya biasa sahaja, berbeza dengan kubur si adik yang panjangnya menjangkau 17 hasta.

Kubur 2 beradik terpanjang di Kedah, ini kisahnya yang ramai tak tahu

Baca Lagi:
Lelaki umur 72 tahun menang jackpot Sport Toto RM37 juta selepas 30 tahun
Netizen kecam Elly Mazlein bergolek atas pentas, “video macam ni tak payah post la”
Rider superbike berdoa depan kedai supaya pemilik kedai gulung tikar sebab perkara kecil
CATEGORIES