KLCC bayar gaji minimum RM2,500 mulai 1 Mei

502db74c 7a1e 4ace 8362 f3556add56b5

KLCC bayar gaji minimum RM2,500 mulai 1 Mei.

Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (Pusat) menawarkan gaji minimum RM2,500 untuk kakitangan sepenuh masanya, 40% lebih daripada yang ditetapkan kerajaan berkuat kuasa pada 1 Mei 2022.

Pengurus Besar KLCC, Alan Pryor, semakan gaji minimum itu dibuat berdasarkan peningkatan kos sara hidup di Kuala Lumpur.

KLCC bayar gaji minimum RM2,500 mulai 1 Mei

“Pasukan pekerja adalah aset terbesar kami dan apabila kami meneruskan perniagaan dalam kapasiti penuh selepas dua tahun, keputusan ini adalah tepat pada masanya.

Pryor juga berkata, sektor hospitaliti menghadapi kekurangan tenaga kerja yang besar ketika Malaysia mengalu-alukan acara antarabangsa dan pelancong asing ke negara ini.

”Selepas Covid-19, kami berhadapan dengan pengurangan rantaian bekalan, tenaga kerja dan persaingan sengit di peringkat tempatan dan serantau.

”Dasar gaji dan pampasan yang lebih baik perlu dilaksanakan di seluruh industri untuk menarik bakat baharu dan meningkatkan semangat kakitangan semasa,” katanya.

Dalam pada itu, Pryor menambah, KLCC sedang giat mengambil pekerja sambilan untuk menyertai Program Dutanya yang menyediakan kursus asas pengendali makanan percuma, elaun latihan penyegaran, caruman Perkeso dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, jadual kerja fleksibel, pakaian seragam, makan bertugas dan elaun pengangkutan syif malam.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, KLCC berkata, ia sedang bersedia untuk menganjurkan 117 acara perniagaan dan hiburan sehingga Disember 2022 ini.

Baca Lagi:

Kerajaan umum tol percuma bermula sabtu ini

Ringgit Malaysia berpotensi jatuh sehingga RM5.00 ke RM5.70 menjelang hujung tahun

Potong gaji jika bekerja dari rumah – MEF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *