KJ sertai mesyuarat hala tuju ekonomi bersama PM Anwar jadi tanda tanya

KJ sertai mesyuarat hala tuju ekonomi bersama PM Anwar jadi tanda tanya

KJ sertai mesyuarat hala tuju ekonomi bersama PM Anwar jadi tanda tanya. Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengadakan perbincangan berkait hala tuju ekonomi negara yang turut disertai Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Ghani, bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin bersama ahli-ahli ekonomi.

Menurut Perdana Menteri dalam perkongsian di Facebooknya pada Jumaat, perbincangan itu diadakan bagi mendapatkan pandangan dan idea mengenai ekonomi negara daripada segenap lapisan masyarakat.

Jelas catatan itu, perbincangan turut menyentuh bidang pertumbuhan baharu dan kaedah untuk memperkukuh ekosistem pelaburan.

KJ sertai mesyuarat hala tuju ekonomi bersama PM Anwar jadi tanda tanya

“Segala pandangan yang dikongsikan pastinya akan digunakan untuk membentuk naratif ekonomi Madani yang sedang dirangka bagi mencorak hala tuju ekonomi negara dalam tempoh jangka masa sederhana dan panjang.
“Pakar ekonomi yang saya temui hari ini juga bersetuju bahawa kita punyai masa yang terhad untuk menyelesaikan masalah atau cabaran yang melanda ekonomi negara dan membawa Malaysia kembali ke landasan yang betul.
“Saya faham sebarang reformasi atau pembaharuan memerlukan disiplin dan kesabaran. Ia juga memerlukan keyakinan serta keberanian untuk melakukan perkara yang baharu dan membuat keputusan yang berat untuk kepentingan rakyat dan negara,” katanya dalam perkongsian sama.

Dalam pada itu kata Anwar, kerajaan bertekad dan akan bekerja keras bagi memacu pertumbuhan yang inklusif dan mampan.

Jelasnya, pertumbuhan ekonomi bukan hanya angka semata-mata tetapi harus menggarap keperluan serta kehendak rakyat.

Turut hadir dalam perbincangan itu, Pengerusi bersama Ahli-ahli Lembaga Pengarah Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), Dr. Nungsari Ahmad Radhi, Pengarah Institut Pembangunan dan Kemajuan Inklusif Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia (MINDA-UKM), Prof. Tan Sri Datuk Seri Dr. Noor Azlan Ghazali, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Datuk Johan Mahmood Merican dan Ketua Setiausaha Kementerian Ekonomi, Datuk Nor Azmie Diron.

Baca Lagi:
Tak sempat merasa durian, lelaki demam panas selepas ditegur langsuir pukul 2 pagi di dusun arwah ayah
Tunku Azizah disuruh menyamar jadi anak orang miskin
Kisah pembunuhan Ketua Polis Negara ke-3 Tan Sri Abdul Rahman yang ramai tak tahu
CATEGORIES