Kisah Nenek tertua di dunia berusia 91 tahun dapat hidayah memeluk Islam

unnamed 1

Kisah Nenek tertua di dunia berusia 91 tahun dapat hidayah memeluk islam, Tiada had umur untuk kembali kepada Allah. Bahkan orang-orang yang sudah tua juga mendapat bimbingan Tuhan sehingga mereka dapat memeluk Islam walaupun pada akhir tahun senja mereka.

Georgette Lepaulle adalah seorang nenek yang tinggal di Berchem, sebuah bandar di wilayah Antwerp, Belgium.

Pada tahun 2012, Nenek telah membuat dua kepercayaan. Sebenarnya, pada masa itu nenek saya tersenarai sebagai pemeluk agama Islam tertua di dunia (pada masa itu dia berusia 91 tahun). Nenek saya memutuskan untuk menjadi wanita Muslim kerana dia tertarik dengan keramahan orang Islam di sekelilingnya. Dan beberapa kali dia merasakan bahawa Allah menjawab doanya.

Kisah Nenek tertua di dunia berusia 91 tahun dapat hidayah memeluk Islam

Kisahnya bermula apabila keluarga Nenek akan menempatkannya di rumah jagaan. Muhammad, seorang Muslim yang tinggal dengannya selama lebih dari 40 tahun, mengagalkan niatnya. Dia mengajak Nenek tinggal bersama keluarganya kerana keluarga Muhammad telah lama mengenali Nenek.

Lebih-lebih lagi, ibu Muhammad juga telah meningg4l, dia sudah menganggap Nenek seperti ibunya sendiri. Sejak tinggal bersama keluarga Muhammad, Nenek mula berminat dengan agama Islam. Nenek melihat mereka berdoa secara berjemaah, saling bercinta, dan saling berkongsi. Nenek melihat makna “keluarga” yang sangat indah dalam keluarga Muhammad, sangat berbeza dengan keadaan keluarganya.

Musim panas lalu, Nenek pergi bersama Muhammad untuk mengunjungi keluarganya di Maghribi. Pada waktu itu bertepatan dengan bulan Ramadhan, bulan puasa bagi umat Islam. Puasa bukanlah perkara baru bagi Nenek yang dahulunya beragama Katolik.

10750E72 62AA 4353 AE00 A4F3646236CB

Pada masa itu nenek saya dibaptis, pergi ke biarawati di sekolah, berkahwin dua kali di gereja dan kedua suami telah meningg4l dan dikebumikan mengikut adat gereja. Sepanjang hidupnya dia bekerja sebagai pembantu rumah keluarga Yahud1. Tetapi dia merasakan bahawa agamanya tidak pernah menyentuh hatinya. Sebaliknya, dia merasa jauh dari Tuhan.

Dia mula merok0k untuk pertama kalinya ketika berusia 5 tahun sehingga berusia 78 tahun. Pada usia 7 tahun, dia mula minum alkoh0l sehingga sebelum dia masuk Islam, dia minum setengah botol anggur setiap hari. Itu adalah kebiasaan lama sejak perkahwinan pertamanya dengan juruterbang Itali yang meninggal semasa perang.

Kisah Nenek tertua di dunia berusia 91 tahun dapat hidayah memeluk Islam

Ramadan pertama

Nenek saya merasakan bahawa penyertaannya pada bulan Ramadan tahun lalu telah menyedarkan semangat agamanya. Dia sendiri terkejut. Dia merasa terlambat untuk merasakan “pengalaman” ini, merasakan hubungan dengan sesuatu yang “lebih tinggi”, yaitu dengan Tuhan.

Dia merasakan keterbukaan-Nya, begitu juga kasih-Nya. Dia pernah berdoa untuk kesembuhan untuk rakannya dan keselamatan seorang budak lelaki yang “pergi ke arah yang salah”. Dua doanya telah dimakbulkan. Baginya, itu cukup untuk menguatkannya untuk memeluk Islam.

Pada usia 91 tahun, wanita Perancis ini menyatakan masuk Islam. 2 wanita Muslim “membersihkan” seluruh badan Nenek yang mungkin bermaksud mandi besar sebagai salah satu perkara yang wajib dilakukan ketika seseorang memeluk Islam, seperti dalam sebuah hadis:

“Dari Qais bin Ashim Radhiyallahu Anhu bahwa dia masuk Islam, maka Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam memerintahkannya untuk mandi menggunakan air yang dicampur dengan daun bidara. (Sahih: Irwa-ul Ghalil no: 128, Nasa’I I: 109, Tirmidhi, II: 58 no: 602 dan ‘Aunul Marbud II: 19 no: 351)

Selepas itu, wanita-wanita Muslim itu menghujani Nenek dengan ciuman. Menurut Nenek, dia tidak pernah mempunyai banyak ciuman dalam hidupnya. Dia berasa gembira kerana mereka menganggapnya sebagai saudaranya.

Sejak memeluk Islam, nenek saya terpaksa meninggalkan banyak perkara, seperti alkoh0l, rok0k, daging b4b1 dan juga sesuatu yang tidak mudah bagi seorang wanita, iaitu solekan. Sebelum ini, Nenek selalu memakai solekan tebal.

Kisah Nenek tertua di dunia berusia 91 tahun dapat hidayah memeluk Islam

Serius tentang Islam

Nenek kelihatan serius tentang Islamnya. Dia terus berusaha untuk komitmennya untuk menjadi Muslimah yang baik, termasuk yang dijelaskan dalam wawancara ini. Semasa perkenalan, dia menyembunyikan tangannya di bawah bajunya.

Dia enggan berjabat tangan. Dia menyebut bahawa dia tidak akan menghulurkan tangannya kepada orang asing kerana itu adalah peraturan Islam. Dia hanya akan “menyentuh” ​​suaminya. Sambil bergurau, dia juga mengatakan bahawa pernyataan ini tidak bermaksud bahawa dia merancang perkahwinan selepas ini (setelah dia menjadi Muslim).

Walaupun Nenek ditanya, berapa banyak wang yang harus dia belanjakan untuk menjadi seorang wanita Muslim. Dia menjawab bahawa imannya tidak ada kaitan dengan wang. Dia mengambil keputusan ini secara sukarela.

Baca lagi: 

Tak guna, patutlah minyak masak susah dapat..Ini kepala dia buat hal – Netizen

Ini rahsia bilik hotel yang pekerja tidak akan bagitahu kepada ‘guest’

Bahaya hantar emoji ‘love’ di WhatsApp, anda boleh dihukum penjara

Dunia islam telah kehilangan seorang Ulamak hebat yang mengislamkan 100000 ribu orang, bina 401 buah Masjid

Leave a Reply

Your email address will not be published.