Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Shafiq Abdullah dipecat

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Shafiq Abdullah dipecat

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Shafiq Abdullah dipecat. Kerajaan dipercayai menamatkan perkhidmatan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Shafiq Abdullah berkuatkuasa hari ini.

Menurut sumber, tindakan itu diambil atas nasihat lembaga disiplin yang membuat keputusan sebelum pilihan raya umum ke-15.

“Bagaimanapun, kerajaan sebelum ini menunggu pilihan raya tamat sebelum membuat keputusan,” kata sumber kepada FMT.

Satu gambar surat pemecatan itu, dipercayai dikeluarkan kepada Shafiq turut disiarkan di satu halaman Facebook hari ini oleh satu kumpulan yang dikenali sebagai penyokong Pakatan Harapan.

Surat itu menyatakan perkhidmatan Shafiq ditamatkan demi kepentingan awam di bawah peraturan 49(3) Peraturan-peraturan pegawai awam (kelakuan dan tatatertib) 1983 dan peraturan 10(5)(d) Akta Pencen.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Shafiq Abdullah dipecat

FMT tidak dapat mengesahkan keaslian surat berkenaan.

Dalam komen yang diletakkan bersama gambar itu, kumpulan itu menuduh Shafiq mengancam pegawai kerajaan untuk menutup mulut mereka, menaikkan pangkat pegawai sesuka hati dan pilih kasih dan memecat sesiapa tanpa sebab. Kumpulan itu juga menuduh perdana menteri ketika itu Ismail Sabri Yaakob menutup sebelah mata dengan sikap Shafiq.

Shafiq sebelum ini terbabit dengan satu kontroversi selepas seorang pegawai imigresen mengadu Shafiq mengherdiknya ditempat awam. Satu jawatankuasa tertinggi kemudiannya ditubuhkan untuk menjalankan siasatan.

Namun, tidak dipastikan tindakan terhadap Shafiq itu mempunyai kaitan dengan insiden tersebut. Satu aduan rasmi difailkan oleh Jabatan Imigresen yang kemudiannya disusuli satu siasatan yang diarahkan oleh Ketua Setiausaha Negara Malaysia Mohd Zuki ALi.

Panel siasatan diketuai Peguam Negara Idrus Harun dan dianggotai Ketua Polis Negara, Acryl Sani Abdullah Sani, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Azam Baki dan Ketua Audit Negara, Nik Azman Nik Abdul.

Cadangan daripada jawatankuasa itu dibuat pada Oktober tetapi tiada maklumat mengenai keputusan tersebut.

Shafiq adalah ketua pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, agensi persekutuan untuk menguruskan pelbagai perkhidmatan awam negara.

Beliau adalah ketua setiausaha Kementerian Kesihatan Malaysia sebelum dilantik mengetuai JPA pada Februari lalu.

FMT juga mendapatkan komen daripada Shafiq.

Baca Lagi:
Duit banyak simpan dalam stor, terpaksa panggil sekampung bantu tolong kirakan
Proton Saga tahun 1989, lelaki ini dedah ada orang tawar harga sampai RM40k
Pelakon veteran mati dibunuh anak sendiri
CATEGORIES