Kes Ganja: Hakim sebulat suara ketepikan hukuman penjara kepada Farid Kamil

Kes Ganja: Hakim sebulat suara ketepikan hukuman penjara kepada Farid Kamil

Kes Ganja: Hakim sebulat suara ketepikan hukuman penjara kepada Farid Kamil. Pelakon dan pengarah, Farid Kamil Zahari terlepas hukuman penjara sembilan bulan atas kesalahan menggunakan ganja, empat tahun lalu selepas Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan rayuan akhirnya.

Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Seri Kamaludin Md. Said sebulat suara mengetepikan hukuman penjara tersebut dan menggantikannya dengan denda RM5,000.

Jika gagal membayarnya, Farid Kamil, 41, diperintah menjalani hukuman penjara enam bulan lagi.

Denda itu bagaimanapun dijelaskan oleh kaum keluarga yang turut hadir mengikuti prosiding tersebut termasuk isterinya Diana Danielle dan adiknya Fadzil Zahari.

Kes Ganja: Hakim sebulat suara ketepikan hukuman penjara kepada Farid Kamil

Hakim Kamaludin yang turut bersidang Datuk Ahmad Nasfy Yasin dan Datuk See Mee Chun turut mengekalkan perintah pengawasan selama dua tahun yang diputuskan oleh Mahkamah Majistret.

“Farid Kamil Zahari, kamu hanya didenda RM5,000 dan dua tahun pengawasan di bawah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan jika gagal bayar denda kamu kena penjara enam bulan lagi,” ujar beliau.

Sementara itu, pelakon Remp-It 2 tersebut ketika ditemui wakil media sejurus selesai membayar denda meluahkan rasa bersyukur dengan keputusan tersebut yang disifatkan terbaik untuk dirinya.

Sambil berterima kasih kepada barisan peguam bela yang mewakilinya, Farid Kamil gembira kerana kes telah selesai di peringkat rayuan dan kini beliau boleh menumpukan perhatian kepada pengambaran filem-filem seterusnya.

“Sekarang ini saya terlibat dengan pengambaran filem berjudul ‘Anwar’ yang kini di peringkat akhir dan dijangka ditayangkan pada Februari 2023,” ujarnya.

Sementara itu, Diana turut melahirkan kesyukuran dengan keputusan mahkamah yang memihak kepada suaminya serta berterima kasih kepada barisan peguam bela dan peminat yang sentiasa mendoakan mereka.

“Saya bersama Fadzil (adik Farid Kamil) lega dengan keputusan ini, ia mengambil masa yang panjang dan akhirnya keadilan memihak kepada suami saya,” ujarnya.

Ketika membacakan keputusan itu, Hakim Kamaludin menyatakan, majistret yang mendengar kes tersebut tidak memberikan penjelasan konkrit yang menyatakan bahawa hukuman yang dijatuhkan adalah setimpal dengan kesalahan dilakukan.

Mahkamah berpuas hati, majistret berkenaan tidak konsisten ketika memberi pertimbangan sewaktu menjatuhkan hukuman terhadap pelakon
Remp-It 2 itu.

Selain itu, Hakim Kamaludin berkata, majistret tersebut tidak menimbang aspek pemberatan ketika menjatuhkan hukuman contohnya sama ada tertuduh mempunyai rekod jenayah lampau.

“Mahkamah bergantung kepada fakta kes sama ada untuk menjatuhkan hukuman penjara atau mengenakan denda.

“Kami dapati fakta kes ini jelas dan tidak menjurus kepada kesalahan yang terlalu serius atau berat,” ujar Hakim Kamaludin.

Terdahulu, peguam Datuk Hisyam Teh Poh Teik merayu agar mahkamah mengetepikan hukuman penjara sembilan bulan yang dijatuhkan terhadap anak guamnya dan menggantikannya dengan denda RM5,000.

Pasukan pembelaan yang turut dianggotai oleh Kee Wei Lon dan Low Wei Loke berhujah bahawa kepentingan awam telah dipenuhi kerana Farid Kamil sudah menjalani hukuman penjara selama satu bulan 27 hari.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Eyu Ghim Siang berhujah agar hukuman penjara sembilan bulan dikekalkan.

Pelakon itu tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada November 2019 yang mengekalkan keputusan Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada Mei 2019 memerintahkannya menjalani hukuman penjara sembilan bulan.

Mengikut pertuduhan, pelakon filem J. Revolusi itu didakwa menggunakan dadah jenis ganja Tetra Hydrocannibol (THC) pada pukul 4.30 petang, 11 Januari 2018 di Pejabat Narkotik Petaling Jaya.

Berikutan itu, Farid Kamil didakwa mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Baca Lagi:
Kabinet k’jaan perpaduan Anwar dijangka diumum hari ini
Rumah mewah milik bekas menteri atas bukit di Shah Alam bakal dijual pada harga RM17 juta
Tular pasangan ini hidup bahagia bersama walaupun beza umur 32 tahun
CATEGORIES