Kes bunuh adik Zayn Rayyan, cap jari dipercayai milik suspek dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia

Kes bunuh adik Zayn Rayyan, cap jari dipercayai milik suspek dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia

Kes bunuh adik Zayn Rayyan, cap jari dipercayai milik suspek dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia. Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilapor tidak menolak kemungkinan bahawa suspek yang terlibat dalam kes pembunuhan adik Zayn Rayyan merupakan individu yang mempunyai rekod jenayah termasuk terlibat dalam kesalahan seksual.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata bahawa pihaknya masih lagi giat menjalankan siasatan secara menyeluruh berhubung kes tersebut, lapor Sinar Harian.

Ia termasuk dalam melakukan semakan rekod penjenayah yang sedia ada dalam rekod polis.

Kes bunuh adik Zayn Rayyan, cap jari dipercayai milik suspek dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia

“Ia meliputi Mask Genius Screening melibatkan data cap jari orang yang mempunyai rekod jenayah termasuk kumpulan yang terlibat dalam kesalahan seksual.
“Selain itu, mereka yang dalam perhatian pihak polis melibatkan penduduk tempatan atau di luar kawasan. Semua kita akan beri perhatian,” katanya seperti dilaporkan Sinar Harian.

Tambah Hussein, polis berdepan kesukaran untuk melakukan sebarang tangkapan berikutan keterangan yang diperolehi setakat ini adalah terhad.

“Pembunuhan mangsa ini merupakan kes yang ‘straight forward’, siasatan telah dimulakan pihak polis sejak semalam dan ia masih diteruskan.
“Kesemua barang kes yang diperolehi sewaktu bedah siasat termasuk ujian asid deoksiribonukleik (DNA) dan cap jari dipercayai milik suspek ke Jabatan Kimia Malaysia untuk memperolehi maklumat forensik berkaitan,” katanya.

Dalam pada itu, Hussein berkata lagi bahawa hasil analisa berkenaan mungkin akan diperoleh dalam masa terdekat ini.

“Ujian asid DNA dan cap jari amat penting untuk membantu bagi mendapatkan maklumat yang menjurus ke arah mereka yang terbabit dalam kejadian ini,” katanya.
Baca Lagi:
5 kes berprofil tinggi kanak-kanak hilang di Malaysia tanpa jejak hingga sekarang
Suami bos yang gatal, aku dipaksa datang ke pejabat tengah malam, dia tak tahu yang aku baru habis training Muay Thai
“Jangan sesekali tinggal isteri di rumah mentua kalau tak mahu jadi macam ini”
CATEGORIES