Kerana percaya akan mendapat wang berjuta-juta dari scammer, warga emas hilang RM1.87 juta

Kerana percaya akan mendapat wang berjuta-juta dari scammer, warga emas hilang RM1.87 juta

Kerana percaya akan mendapat wang berjuta-juta dari scammer, warga emas hilang RM1.87 juta.

Seorang pesara kerugian RM1.8 juta selepas wang simpanannya itu lesap akibat terpedaya dengan sindiket penipuan dalam talian melalui kaedah penghantaran barang, baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupiah Abd Wahid, berkata warga emas lelaki berusia 67 tahun itu mendakwa berkenalan dengan seorang wanita warga Brazil menerusi laman sosial Facebook (FB).

Kerana percaya akan mendapat wang berjuta-juta dari scammer, warga emas hilang RM1.87 juta

“Mangsa adalah pesara syarikat swasta dan menyatakan dia mengenali seorang wanita yang mendakwa adalah warga Brazil dan bekerja sebagai doktor di United Kingdom melalui aplikasi mesej FB, pada Mei lalu.

“Mereka dikatakan berkenalan kira-kira dua minggu sebelum wanita itu berjanji untuk mengirimkan barangan dan wang tunai berjumlah ASD2.8 juta (lebih RM12.5 juta) kepada mangsa.

“Namun, pada 13 Jun lalu, seorang wanita lain yang mengaku sebagai ejen penghantaran barang menghubungi mangsa dan meminta mangsa membuat bayaran servis penghantaran bagi barangan dan wang tunai yang dijanjikan suspek,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Rupiah berkata, mangsa warga tempatan itu kemudian melakukan 11 transaksi pemindahan wang dalam talian ke beberapa akaun bank yang diberikan oleh ejen penghantaran itu membabitkan nilai keseluruhan berjumlah RM1,871,540.

Beliau berkata, mangsa hanya menyedari ditipu apabila tidak menerima barangan dan wang tunai yang dijanjikan suspek sehingga kini, selain wanita yang mendakwa ejen penghantaran itu gagal dihubungi.

Katanya, mangsa kemudian membuat laporan polis, semalam, memaklumkan kejadian yang menimpanya dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Baca Lagi:

[VIDEO] Aliff Syukri kena ‘sound’ setepek dengan Apak Khalifah

Sebelum tinggalkan rumah, kena letak duit syiling dalam ‘freezer’, ini sebabnya yang ramai belum tahu

Lelaki ditemui maut dalam kebun betik dibunuh guna penggali tanah

CATEGORIES