Kenderaan masuk KL bakal dikenakan caj sebaik MRT3 siap

C0DEBFF3 D128 491A A76B 26A2DF79F847

Kenderaan masuk KL bakal dikenakan caj sebaik MRT3 siap. Kenderaan yang memasuki Kuala Lumpur mungkin akan dikenakan caj kesesakan sebaik Mass rapid Transit Line 3 (MRT3) siap sepenuhnya pada 2030.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong memberitahu Dewan Rakyat, pada Selasa.

Menurut beliau, cadangan untuk melaksanakan caj kesesakan atau yuran alam sekitar akan diputuskan sebagai MRT3 beroperasi sepenuhnya dan Kuala Lumpur menerima jaringan pengangkutan awam lengkap berjaya diwujudkan.

Kenderaan masuk KL bakal dikenakan caj sebaik MRT3 siap

Wee berkata projek MRT3 telah pun mendapat kelulusan Kabinet pada 4 Mac lalu dengan Fasa 1 akan dibuka kepada umum menjelang Disember 2028.

“Sebagai projek siap pada 2030, kami akan menilai semula struktur pembayaran bagi kenderaan yang memasuki kawasan bandar,” jelas Wee ketika menjawab soalan diajukan wakil PH-Lembah Pantai, Fahmi Fadzil.

Pelaksanaan caj tersebut adalah trend semasa yang telah pun dilaksanakan di beberapa negara besar termasuk London yang ketika ini mengenakan yuran GBP15 sehari jika memandu pada waktu 7 pagi hingga 6 petang pada Isnin hingga Jumaat dan 12 tengah hari hingga 6 petang bagi Sabtu dan Ahad.

Baca lagi:

Tiga cara tuntut ganti rugi cermin retak akibat kerja potong rumput

Tiga cara tuntut ganti rugi cermin retak akibat kerja potong rumput

Tular video perkahwinan berbeza agama, wanita Islam dan lelaki Katolik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *