“Kau kerja sampai malam pun, orang tak akan hargai, tapi sekali kau buat silap, kau habis”

“Kau kerja sampai malam pun, orang tak akan hargai, tapi sekali kau buat silap, kau habis”

“Kau kerja sampai malam pun, orang tak akan hargai, tapi sekali kau buat silap, kau habis”. Bagaimanapun, segalanya akan menjadi mudah sekiranya kita pandai dan tahu cara untuk menguruskannya. Tak semestinya anda perlu stay di ofis sehingga lewat malam untuk menyelesaikan segala urusan kerja. Ingat, anda punya keluarga dan kehidupan sosial yang perlu anda luangkan masa bersama juga.

Jadi, jom baca perkongsian lelaki ini yang mungkin sedikit demi sedikit membuka mata anda tentang kerja. Sangat bermanfaat!

“ORANG TAKKAN HARGAI KERJA KAU”

"Kau kerja sampai malam pun, orang tak akan hargai, tapi sekali kau buat silap, kau habis"

Duk sembang dengan member. Pasal kerja.

Dia kata,

“Memang susah nak dapat kerja sekarang. Bila dapat kerja makan gaji, tak kiralah dengan swasta atau gomen, hadap sajalah segala yang depa tetapkan.

Dalam sektor pekerjaan, kau jangan harapkan much appreciation dari orang atasan tau.

Contohnya, kau buat kerja sampai malam sekalipun, peluh keringat sebaldi dah, kau jangan expect kau akan dapat penghargaan tinggi dari orang sekeliling.

Rakan-rakan kerja kau cuma jadi saksi kau buat kerja rajin. Tapi, mereka tidak akan backup kau atau sampaikan kerajinan kau pada bos, CEO, pentadbiran dan pihak yang bagi kau gaji.

Jangan pernah bergantung pada mana-mana kawan kerja untuk jadi bahan bukti, saksi segala kerja yang kau buat untuk tempat kerja kau. Mereka tidak akan masuk campur urusan kau. Mereka juga nak jaga periuk nasi sendiri.

Tapi, kalau kau buat silap atau tak hadir kerja sekali dua atau beberapa kali — tak kiralah apa jua sebabnya termasuk sakit — orang akan cepat pandang serong kau. Kau takkan lagi tergolong dalam pekerja yang baik walaupun kau memang pekerja yang rajin.

Mungkin di sesetengah company yang bagus, swasta misalnya, bila kau rajin, menonjol dan memang penglibatan kau dalam apa-apa projek tu memberangsangkan serta memberikan pulangan yang baik pada syarikat, kau akan dapat promotion. Mungkin. Ada la juga penghargaan.

Tapi, kalau kau berada di sektor kerajaan, susah beb. Rajin macam mana pun, gaji kau tetap sama. Kuat berusaha pun, belum tentu kau dapat anugerah pekerja cemerlang. Sebabnya, campur tangan politik, birokrasi dalaman, kabel-kabel, serta benda yang paling biasa sekali dalam line pekerjaan tak kira di mana-mana tempat di negara kita ni adalah — mulut busuk orang. Rajin pun orang mengata, disampaikan benda-benda tak elok tentang kita pada pihak pengurusan atasan.

Last sekali apa dapat, kau yang tak ada kenalan dato datin yang berhormat itu ini, kau tetap di bawah. Hirarki pekerjaan di tampuk sama.”

Aku angguk je la. Betul juga apa yang dia kata.

“Habis tu, elok kerja kat mana?”

Dia jawab,

“Kerja mana-mana pun kau kena sabarlah. Ni kunci utama. Berlambak orang muda yang masuk kerja, dapat tekanan sikit, terus nak berhenti kerja. Tak sabar. Yang kena duga sikit masa kerja, terus naik marah bila dikritik dan ditegur cara prestasi kerja. Melenting tidak akan buat imej kau lebih baik. Malah, lebih buruk. Orang pun tak suka simpan kau lama-lama kalau bikin banyak masalah dengan pentadbiran.

Baca Lagi:
Lelaki ini bergelar jutawan selepas 36 tahun hidup guna baucer sahaja, tak pernah keluar duit satu sen pun beli barang keperluan
Dihalau pihak bank sebab pakai baju koyak, lelaki tak puas hati kembali semula sampai pihak bank panggil dia ‘tuan’
Presiden PAS pecat ahli tanding bebas
CATEGORIES