Kapal tangki minyak Rusia tidak dibenarkan berlabuh di Malaysia

oil tanker Linda file pic 280222 1 e1646163607350

Kapal tangki minyak Rusia tidak dibenarkan berlabuh di Malaysia. Sebuah kapal tangki minyak dengan bendera Rusia yang disasarkan sekatan Amerika Syarikat (AS) tidak dibenarkan berlabuh di Pelabuhan Kuala Linggi, kata Kementerian Pengangkutan atas alasan tekanan global untuk menekan perniagaan berkaitan Moscow kerana menceroboh Ukraine.

Linda, yang disenaraikan dalam dokumen Perbendaharaan AS memperincikan sekatan ke atas entiti Rusia, dijadualkan tiba di pelabuhan itu hujung minggu ini, menurut laporan Reuters semalam yang memetik data perkapalan.

Kementerian Pengangkutan dalam kenyataan berkata, pengendali pelabuhan itu memutuskan untuk menolak hasrat kapal terbabit menurunkan sauh di sana “supaya tidak melanggar sebarang sekatan”.

“Kementerian akan terus memantau keadaan itu untuk tindakan lanjut yang mungkin diperlukan mengikut dasar kerajaan semasa.”

Menurut AS, Linda dimiliki PSB Leasing, sebuah unit pemberi pinjaman Rusia, Promsvyazbank, yang turut dikenakan sekatan antarabangsa.

Provsyazbank bagaimanapun menafikan anak syarikatnya memiliki kapal itu.

Sebuah kumpulan advokasi AS berkata, Linda turut disyaki membawa minyak Iran.

Semalam, Singapura mengecam serangan Rusia ke atas Ukraine dan mengumumkan kawalan eksport ke atas barangan yang boleh digunakan sebagai senjata di Ukraine, selain melaksanakan sekatan perbankan dan kewangan.

Baca lagi:

Artis Thailand cantik mati tenggelam, netizen dedah kisah sebenar punca kematian

Rezeki pacak bendera musim pilihanraya, ini nilai dibayar setiap satu batang bendera

‘Romeo’ India kahwin 27 kali dalam tempoh 43 tahun, bolot harta isteri

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.