Jutawan gagal peperiksaan masuk universiti untuk kali ke-27 berturut-turut

Jutawan gagal peperiksaan masuk universiti untuk kali ke-27 berturut-turut

Jutawan gagal peperiksaan masuk universiti untuk kali ke-27 berturut-turut. Seorang jutawan China berusia 56 tahun tular di media sosial selepas gagal dalam peperiksaan kemasukan ke universiti di negara itu untuk kali ke-27 berturut-turut baru-baru ini.

Liang Shi mengambil peperiksaan yang dipanggil ‘gaokao’ sepanjang empat dekad lalu, dengan harapan untuk mendapat tempat di Universiti Sichuan dan memenuhi cita-citanya menjadi seorang intelektual.

Shi dilaporkan berusaha keras sepanjang hidupnya, bermula sebagai pekerja kilang sebelum berjaya menubuhkan perniagaan bahan binaannya sendiri dan menghasilkan berjuta-juta yuan setiap tahun.

Jutawan gagal peperiksaan masuk universiti untuk kali ke-27 berturut-turut

Walaupun sudah berjaya dalam empayar perniagaannya, Shi masih memasang impian untuk mendapatkan sijil pendidikan tinggi yang berprestij.

Lelaki itu mengakui sanggup menghabiskan 12 jam sehari belajar dan menahan diri daripada minum atau bermain mahjong malah tidak mengendahkan kritikan warganet yang sering mengejeknya termasuk mengesyaki usahanya itu sekadar untuk mencari publisiti media.

“Walaupun berbulan-bulan hidup seperti seorang sami yang sedang bertapa, tahun ini saya ketinggalan 34 mata daripada had kelayakan minimum peringkat wilayah untuk memasuki mana-mana universiti.
“Sebelum saya mendapat keputusan itu lagi, saya sudah dapat merasakan saya tidak akan mendapat markah yang cukup tinggi untuk memasuki universiti elit.
“Tetapi saya tidak pula menjangkakan masih tidak layak walaupun untuk memasuki universiti bertaraf sederhana,” katanya.

Setiap kali gagal, Shi sering berikrar untuk mencuba lagi pada tahun hadapan namun buat pertama lelaki itu mengakui mula ragu-ragu dengan usahanya dan belum pasti sama ada mahu meneruskannya atau tidak.

Baca Lagi:
Boleh ke bawa daging korban keluar dari kawasan atau negeri?, ini penjelasan agamawan yang ramai tak tahu
Larangan bagi orang yang masuk ibadah korban yang ramai tak tahu
Remaja 17 tahun maut ditembak polis ketika diarah berhenti kereta
CATEGORIES